Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Extrémne sucho! Hladina prítoku Amazonky dosahuje historické minimum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRAZÍLIA - Druhý najväčší prítok rieky Amazonka v Brazílii zaznamenal najnižšiu hladinu vody od začiatku meraní v roku 1902. Došlo k tomu v dôsledku extrémneho sucha, ktoré sužuje túto oblasť. Informuje správa agentúry DPA.

Hladina rieky Negro v Manause, hlavnom meste brazílskeho spolkového štátu Amazonas, klesla na úroveň 12,66 metra. Dosiahla tak najnižší bod za uplynulých 122 rokov, uviedol brazílsky geologický úrad (SGB) a dodal, že hladina bude v najbližších dňoch zrejme klesať aj naďalej.

archívne video

Pohľad na Dunaj v Bratislave, rieka dosahuje tretí povodňový stupeň (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Súčasný stav rieky ovplyvní najmä tamojšie obyvateľstvo, ktoré býva na jej brehoch a ktoré sa spolieha na prepravu člnmi. Mnohé plavidlá už uviazli na plytčine pre nízku hladinu vody, čím sa komplikujú dodávky zásob, ako sú voda, potraviny či lieky. Viac ako tretinu územia Brazílie aktuálne sužuje extrémne sucho, ozrejmilo Národné centrum pre monitorovanie prírodných katastrov (CEMADEM). Odborníci spájajú tento stav s prírodným javom El Niňo, ktorý prispieva k teplejšiemu počasiu na celom svete, a so zmenou klímy.

Viac o téme: SuchoPrítokAmazonka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu