Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Ďalšie obete! Pri izraelskom útoku v Libanone zahynul veliteľ Hamasu aj s rodinou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Pri izraelskom útoku v palestínskom tábore neďaleko libanonského mesta Tripolis zahynul v sobotu jeden z veliteľov ozbrojeného krídla hnutia Hamas spolu so svojou rodinou, oznámilo palestínske militantné hnutie. Informuje agentúra AFP a Reuters.

Podľa vyhlásenia Hamasu veliteľ Saíd Attalláh Alí, jeho manželka a dve dcéry zahynuli pri bombardovaní ich domu v tábore Beddawi. Izraelská armáda sa k útoku bezprostredne nevyjadrila. Izrael od začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorá vypukla 7. októbra 2023, opakovane útočí na predstaviteľov Hamasu v Libanone, píše AFP. Hamas dosiaľ oznámil smrť minimálne 18 militantov hnutia.

archívne video

Slovenská republika ponúkla vládnu letku na prevoz zranených osôb z Pásma Gazy, oznámil prezident Pellegrini (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Hnutie v pondelok uviedlo, že pri leteckom útoku zahynul v tábore Al-Bass na juhu Libanonu vodca Hamasu Fateh Šerif Abú el-Amin. V auguste pri útoku na vozidlo v meste Sidon v južnom Libanone zahynul veliteľ Samer al-Hadža. Pi januárovom útoku v Bejrúte zahynul zástupca šéfa militantného palestínskeho hnutia Sálih Árúrí.

Palestínske utečenecké tábory v Libanone boli zriadené pre tých, ktorí boli vyhnaní alebo utiekli počas vojny v roku 1948, ktorá sprevádzala vznik Izraela. Podľa dlhoročných zvyklostí sa libanonská armáda drží mimo táborov a necháva palestínske zoskupenia, aby sa postarali o bezpečnosť, píše AFP. V noci na 1. októbra Izrael oznámil začiatok pozemnej operácie v pohraničných oblastiach južného Libanonu. Útoky sú podľa Izraela zamerané na hnutie Hizballáh. Cieľom je vytvoriť podmienky pre bezpečný návrat desaťtisícov ľudí do svojich domovov na severe Izraela.

Viac o téme: ObeťVeliteľIzraelLibanonHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu