Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

PRVÉ slová nového britského premiéra: Vláda bude bojovať každý deň! Gratulácie od európskych lídrov pribúdajú

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

LONDÝN - Nový britský premiér Keir Starmer v piatok prisľúbil, že bude bojovať za obnovenie dôvery v politiku a slúžiť všetkým občanom. Británia musí podľa neho znovu objaviť svoju identitu. Informujeme s odvolaním na agentúru Reuters.

Pred sídlom britského premiéra na londýnskej Downing Street privítal Starmera veľký dav priaznivcov po tom, ako ho britský kráľ Karol III. vymenoval za premiéra a poveril ho zostavením vlády. Vo svojom prvom prejave vo funkcii premiéra sa Starmer vyslovil za umiernenú politiku, ktorá by napravila narušenú dôveru voličov.

"Každému je určite jasné, že naša krajina potrebuje väčší reset, znovuobjavenie toho, kto sme, pretože bez ohľadu na to, aké prudké boli búrky v dejinách, jednou z najväčších predností tejto krajiny bola vždy naša schopnosť plávať do pokojnejších vôd," uviedol líder Labouristickej strany. "Závisí to od politikov, najmä tých, ktorí sa zasadzujú za stabilitu a umiernenosť, ako to robím ja," dodal.

Jeho vláda bude bojovať každý deň, odkázal

Starmer (61) povedal, že jeho vláda bude bojovať každý deň. "Odteraz máte vládu nezaťaženú doktrínou, ktorá sa riadi len odhodlaním slúžiť vašim záujmom. Aby sme sa potichu vzopreli tým, ktorí našu krajinu odpísali... Dali ste nám jasný mandát a my ho využijeme na dosiahnutie zmeny," vyhlásil.

PRVÉ slová nového britského
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

Líder Labouristickej strany tiež ocenil prácu expremiéra Rishiho Sunaka. "Jeho úspech ako prvého britsko-ázijského premiéra našej krajiny a mimoriadne úsilie, ktoré si to vyžiadalo, by nemal nikto podceňovať," uviedol podľa agentúry AFP. Starmerova Labouristická strana zvíťazila v piatkových parlamentných voľbách so ziskom najmenej 421 kresiel v 650-člennej Dolnej snemovni parlamentu, čím ukončila 14-ročnú vládu Konzervatívnej strany. Tá pod vedením Sunaka utrpela drvivú porážku.

Starmer predstavil mená kľúčových ministrov

Britský premiér Keir Starmer v piatok predstavil mená kľúčových ministrov svojho kabinetu. Za ministra zahraničných vecí vymenoval Davida Lammyho, rezort obrany povedie John Healey. Na čele ministerstva vnútra bude stáť Yvette Cooperová, informujeme na základe správ agentúry Reuters a britskej spravodajskej stanice BBC. Starmer oznámil aj meno ministerky financií - stala sa ňou Rachel Reevesová. Rezort spravodlivosti povedie Shabana Mahmoodová.

Rachel Reevesová
Zobraziť galériu (5)
Rachel Reevesová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Thomas Krych)

Lammy a Healey sa zaviazali, že budú pokračovať v podpore Ukrajiny, ktorá sa od februára 2022 bráni pred ruskou inváziou, a naliehať na prímerie v Pásme Gazy, kde zúri vojna medzi Izraelom a hnutím Hamas. Lammy (51) prevzal rezort diplomacie po britskom expremiérovi Davidovi Cameronovi. Pred voľbami navštívil Spojené štáty, kde sa snažil nadviazať kontakty s predstaviteľmi Republikánskej strany. Schôdzku absolvoval aj s republikánskym exministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom.

David Lammy
Zobraziť galériu (5)
David Lammy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Thomas Krych)

Nový britský minister zahraničných vecí má silné väzby na popredných predstaviteľov americkej Demokratickej strany a je priateľom exprezidenta Baracka Obamu. Bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa v roku 2018 označil za "neonacistického sociopata, ktorý nenávidí ženy", pripomína agentúra Reuters.

Viacerí európski lídri zagratulovali Starmerovi k víťazstvu vo voľbách

Nemecký kancelár Olaf Scholz v piatok zagratuloval novému britskému premiérovi Keirovi Starmerovi a jeho Labouristickej strane k víťazstvu v parlamentných voľbách. Ku gratuláciám sa pridali aj lídri ďalších európskych krajín vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, talianskej premiérky Giorgie Meloniovej či španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, informujeme podľa správ agentúr AFP a Reuters. "Keira Starmera poznám osobne... Bude veľmi dobrým a úspešným premiérom. Som o tom presvedčený," povedal Scholz.

K volebnému úspechu Labouristickej strany zagratulovala Starmerovi aj talianska premiérka, ktorá zároveň poďakovala britskému expremiérovi Rishimu Sunakovi za roky intenzívnej spolupráce. "Vzťahy medzi Talianskom a Spojeným kráľovstvom sú vynikajúce a som si istá, že ich budeme aj naďalej rozvíjať," uviedla Meloniová.

Sánchez privítal "historické víťazstvo" labouristov vo voľbách v Británii. "Gratulujem Keirovi Starmerovi, novému premiérovi Spojené kráľovstva... Španielsko a Spojené kráľovstvo sú priatelia, partneri a spojenci," napísal v príspevku na sociálnej sieti X.

Novému britskému premiérovi zagratuloval k víťazstvu aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Budeme pokračovať v začatej práci so Spojeným kráľovstvom v oblasti našej bilaterálnej spolupráce, mieru a bezpečnosti v Európe, klímy a umelej inteligencie," uviedol.  

Gratuloval aj ukrajinský prezident   

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zablahoželal Labouristickej strane k úspechu vo voľbách. "Ukrajina a Spojené kráľovstvo boli a naďalej budú spoľahlivými spojencami v ťažkých časoch. Budeme naďalej brániť a presadzovať naše spoločné hodnoty života, slobody a medzinárodného poriadku založeného na pravidlách," napísal na sociálnej sieti. Zároveň poďakoval expremiérovi Rishimu Sunakovi za vytrvalú podporu, na ktorú Ukrajina nikdy nezabudne. Starmerovi zagratulovali aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová.

Viac o téme: VoľbyPremiérBritániaKeir Starmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu