Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Nečakaný krok známeho európskeho panovníka: Začali prípravy na jeho abdikáciu!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Luxemburský veľkovojvoda Henrich I. v nedeľu oznámil, že v októbri začne prenášať vladárske právomoci na svojho syna Guillauma. Podľa agentúry AFP ide o prekvapivý krok, ktorý zrejme pripraví pôdu pre monarchovu abdikáciu.

Henrich I. svoje rozhodnutie oznámil v príhovore k štátnemu sviatku, doplnila AFP s tým, že odovzdávanie moci z otca na 42-ročného syna bude pravdepodobne trvať niekoľko rokov. Henrich I., vášnivý športovec s majetkom odhadovaným na miliardy dolárov, prevzal korunu v roku 2000 po tom, čo po 36 rokoch vládnutia abdikoval jeho otec veľkovojvoda Ján.

Henrich I.
Zobraziť galériu (4)
Henrich I.  (Zdroj: SITA)

Luxembursko s asi 600.000 obyvateľmi je konštitučnou monarchiou. Veľkovojvoda má výkonnú moc, ale o legislatívne právomoci prišiel v roku 2008 po tom, čo katolík Henrich odmietol podpísať zákon o eutanázii.

Guillaume je ženatý s belgickou aristokratkou grófkou Stéphanie de Lannoy, s ktorou majú dvoch synov. Guillaume študoval vo Švajčiarsku a potom - podobne ako otec - absolvoval elitnú britskú vojenskú vysokú školu Sandhurst. Táto dynastia vedie Luxembursko - bohaté centrum finančných služieb s jednou z najvyšších mier hrubého domáceho príjmu na obyvateľa na svete - od roku 1890.

Budúci luxemburský veľkovojvoda Guillaume
Zobraziť galériu (4)
Budúci luxemburský veľkovojvoda Guillaume  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Henrich I.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu