Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Veľké oslavy v Španielsku: Kráľ Filip VI. si pripomenul 10. výročie nástupu na trón!

Filip VI.
Zobraziť galériu (3)
Filip VI. (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielsky kráľ Filip VI. si v stredu pripomenul desiate výročie svojho nástupu na trón. V krajine sa pri tejto príležitosti konali rôzne podujatia, informuje TASR podľa agentúry AFP a denníka El Mundo.

„Vždy som dodržiaval ústavu a jej hodnoty a vždy ich budem dodržiavať s cieľom vykonávať svoje povinnosti," uviedol panovník na slávnosti v kráľovskom paláci v Madride. Filip sa narodil 30. januára 1968. Kráľom sa stal 19. júna 2014 po abdikácii svojho otca Juana Carlosa. Ten sa rozhodol prenechať trón synovi po sérii škandálov spojených s financiami a súkromným životom, pripomína AFP. Agentúra dodáva, že mnohí Španieli vtedy vyjadrili pochybnosti v spojitosti s úlohou kráľovskej rodiny.

Filip VI. oslavoval výročie so svojou manželkou a dcérami
Zobraziť galériu (3)
Filip VI. oslavoval výročie so svojou manželkou a dcérami  (Zdroj: SITA)

Filip VI. sa od svojho nástupu na trón od svojho otca dištancoval. Juan Carlos v Španielsku čelil viacerým obvineniam a v roku 2020 odišiel do exilu do Spojených arabských emirátov (SAE). El Mundo píše, že prvých desať rokov Filipovej vlády prestíž koruny obnovilo.

Tento denník v nedeľu zverejnil prieskum, v ktorom 47,7 percenta Španielov uviedlo, že kráľ svoj sľub vytvoriť monarchiu obnovenú pre novú dobu splnil. Nesúhlasilo 45,1 percenta účastníkov. Takmer polovica (49,6 percenta) ľudí v prieskume vyjadrila presvedčenie, že konštitučná monarchia je pre Španielsko najlepší systém. Nesúhlasilo s tým 40,4 percenta opýtaných.

Súčasný panovník v roku 2015 svojej staršej sestre princeznej Cristine odobral titul vojvodkyne z Palmy de Mallorca po tom, ako ju obžalovali z účasti na finančnom podvode spolu s jej manželom Iňakim Urdangarinom. V roku 2016 jej súd udelil pokutu, Urdangarina odsúdili na päť rokov a desať mesiacov odňatia slobody, pripomína AFP.

Veľké oslavy v Španielsku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Filip VI.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu