Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Pri zosuve pôdy po silnej búrke zomreli vo Švajčiarsku dve dovolenkárky

Povodne vo Švajčiarsku Zobraziť galériu (2)
Povodne vo Švajčiarsku (Zdroj: SITA/Samuel Golay/Keystone via AP)

Ženeva 30. júna (TASR) - Dvaja ľudia zomreli a tretí je nezvestný po zosuve pôdy v juhovýchodnom Švajčiarsku, uviedla v nedeľu miestna polícia. TASR informuje podľa agentúry AFP a AP.

Nad Švajčiarskom bolo počas víkendu viacero búrok so silnými prívalovými lejakmi. Na západe územia evakuovali stovky ľudí z okolia rozvodnenej rieky Rhôna a jej prítokov."Telá dvoch ľudí našli záchranári po zosuve pôdy v regióne Fontana," uviedla vo vyhlásení polícia v talianskojazyčnom kantóne Ticino. Podľa lokálneho denníka La Regione to boli dve dovolenkárky v údolí Maggia neďaleko mesta Locarno. Záchranné služby museli zabezpečiť evakuáciu asi 300 ľudí, ktorí prišli na futbalový turnaj v Peccii, takmer 70 ďalších bolo evakuovaných z táboriska v obci Mogno.

Povodne vo Švajčiarsku
Zobraziť galériu (2)
Povodne vo Švajčiarsku  (Zdroj: SITA/Samuel Golay/Keystone via AP)

Záchranné práce mimoridne komplikovalo zlé počasie, viaceré údolia sú nedostupné a odpojené od elektrickej siete. Federálny výstražný systém uviedol, že časť kantónu je bez dodávky pitnej vody.V kantóne Valais na západe krajiny civilné bezpečnostné služby po vyliatí rieky Rhôna na rôznych miestach evakuovali "niekoľko stoviek" ľudí, voda zaplavila tiež diaľnicu a železničnú trať.Extrémne zrážky zasiahli minulý víkend juhovýchod Švajčiarska, pričom si vyžiadali jedného mŕtveho a spôsobili veľké materiálne škody.

Viac o téme: Zosuv pôdyBúrkyŠvajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu