Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

AKTUÁLNE Ďalšia bombová hrozba na viacerých školách! Prišli vyhrážky o zamínovaní, polícia zasahuje

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky)

BERNOLÁKOVO - Obec Bernolákovo v okrese Senec je aj v stredu na nohách. Bombová hrozba sa tam po utorku opakuje a vyučovanie na základnej škole opäť museli prerušiť. Ako informuje polícia, bombová hrozba zasiahla opäť viacero škôl a tak školy zažívajú podobné ráno ako včera. Prijíma všetky potrebné opatrenia.

Aktualizované 11:50 Výhražný e-mail dostala v stredu aj ZŠ s Materskou školou Kalinčiakova 12 v zriaďovateľskej pôsobnosti bratislavského Nového Mesta. "Doručený bol o 3.44 h ráno, čiže všetko riešilo vedenie školy v súčinnosti s Policajným zborom a ešte pred začiatkom vyučovania boli skontrolované priestory a vyučovanie začalo v štandardnom režime," povedal Jakub Lazarčík z referátu komunikácie miestneho úradu.

Aktualizované 11:30 Hrozbu zamínovania preverovali na viacerých bratislavských základných školách (ZŠ). Vyhrážku nepotvrdili. Išlo napríklad o školy v Petržalke, konkrétne ZŠ Holíčska, Pankúchova, Černyševského, Gessayova a Tupolevova. Mestská časť o tom informovala na sociálnej sieti. Bombová hrozba bola nahlásená aj na ZŠ Vazovova, potvrdila hovorkyňa staromestského starostu Veronika Gubková.

 

AJ PETRŽALSKÉ ŠKOLY ČELIA BOMBOVÝM A MÍNOVÝM VYHRÁŽKAM. 💣💣 POSTUPUJEME PODĽA POKYNOV S DÔRAZOM NA BEZPEČNOSŤ DETÍ 🙏 V...

Posted by Petržalka on Wednesday, September 4, 2024

ZŠ Holíčska okamžite zrušila celú výučbu a žiakov, ktorí stihli prísť do školy, poslala domov. "Ďalšie z dotknutých inštitúcií postupovali podľa pokynov bezpečnostných zložiek, pričom v žiadnej budove neboli míny, bomby ani iné život ohrozujúce látky, našťastie, nájdené," dodala mestská časť Petržalka.

Vedenie Petržalky vrátane celého oddelenia školstva vyjadruje nad vzniknutou situáciou silné znepokojenie. "Dôverujeme schopnostiam našich bezpečnostných zložiek a veríme, že sa im riziko vzniku podobných situácií podarí odstrániť, respektíve čo najviac eliminovať," uviedla samospráva. Zároveň vedenie dúfa, že vinník alebo vinníci budú čo najskôr dolapení a patrične potrestaní.

Aktualizované 11:00 Ministerstvo vnútra SR má pripravené aj preventívne riešenie, o ktorom by mali hovoriť ministri na stredajšom rokovaní vlády. Pred zasadnutím kabinetu to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Vyjadrenie Matúša Šutaja Eštoka k bombovým hrozbám na školách (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Upozornil, že aj stredajšie anonymné bombové hrozby vykazujú rovnaký "modus operandi" ako v prípade incidentu masových vyhrážok v máji tohto roka. "Teda že ide o nejaký automat, to dohľadávanie bude preto zložitejšie, ale urobíme všetko pre to, aby sme rozosielateľa týchto vyhrážok vypátrali," povedal minister, ktorý upozornil, že rovnaké hrozby v stredu zaznamenali aj v Českej republike. V snahe čeliť možným opakovaniam chce Šutaj Eštok na stredajšom rokovaní vlády predstaviť návrh preventívnych opatrení. Pripustil, že ich predstaví po rokovaní aj médiám.

Bombová hrozba na školách aj v stredu

"Potom, čo včera školy v Bernolákove zrušili vyučovanie pre nahlásenú bombu sa situácia opakuje aj dnes," informujú v stredu ráno z obce na sociálnej sieti s tým, že vedenie ZŠ Bernolákovo o tom informovalo prostedníctvom EDUPAGE. “Vyučovanie dnes prerušené, opäť nahlásená bomba," dodávajú. Opäť nemá ísť len o túto školu.

archívne video

Bombová hrozba na školách: Polícia začala trestné stíhanie, školy by mali skrátiť vyučovanie (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa informácií portálu tvnoviny.sk prišli výhražné maily opäť na školy do Bratislavy, a to na ZŠ Černyševského, Holíčska a Gessayova, a tiež dve základné školy a gymnázium v Stropkove na východe Slovenska. Na ZŠ Holíčska zrušili vyučovanie a rovnaké rozhodnutie padlo aj v prípade troch škôl v Stropkove. Email našli ešte pred začiatkom vyučovania. 

Polícia hrozbu potvrdila a prijíma opatrenia

Ďalšiu bombovú hrozbu na školách potvrdila aj polícia. "Podobne, ako v Českej republike, sa aj slovenské školy dnes zobudili do rovnakého rána, ako včera. Opäť prišiel viacerým školským zariadeniam výhražný e-mail o ich ,zamínovaní‘," informuje polícia.

"Policajný zbor od skorého rána prijíma v spolupráci s dotknutými školami potrebné opatrenia. Aktívne komunikujeme s ministerstvom školstva a intenzívne spolupracujeme aj s ďalšími bezpečnostnými zložkami štátu a partnermi v zahraničí, vrátane českých kolegov," dodáva hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek s tým, že polícia ubezpečuje rodičov aj personál škôl, že na podobné situácie sú pripravení.

Polícia na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej Zochova
Zobraziť galériu (2)
Polícia na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej Zochova  (Zdroj: Tip čitateľa)

"Postupujeme podľa štandardných operačných postupov, podobne postupujú aj jednotlivé školy," vysvetľuje s tým, že cieľom je predovšetkým bezpečnosť detí na školách, ale aj čo najmenší zásah do vyučovacieho procesu. Preto k jednotlivým bezpečnostným opatreniam pristupujú na každej škole individuálne.

"Prípadom sa zaoberá úrad boja proti organizovanej kriminalite. Vyšetrovateľ vedie trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku," informuje Hájek a dodáva, že páchateľovi hrozí trest odňatia slobody až do výšky 25 rokov, prípadne výnimočný trest na doživotie. V utorok na Slovensku bombové hrozby zasiahli takmer 270 škôl. 

Zasiahnuté sú aj české školy

České školy dostali aj v stredu výhražný e-mail o tom, že sú zamínované. Polícia na sociálnej sieti X uviedla, že prijme také opatrenia, ktoré budú do režimu vyučovania zasahovať čo najmenej. Českí policajti už v utorok večer avizovali, že sa v stredu možno vyhrážky zopakujú, pričom by sa to malo týkať nielen základných, ale všetkých typov škôl.

„Včera sme upozorňovali, že podľa našich zistení bude obdobný email rozoslaný aj dnes. Školy nám začínajú túto skutočnosť potvrdzovať a rovnako ako včera, aj dnes prijmeme opatrenia, ktoré budú čo najmenej zasahovať do bežného výučbového režimu,“ informovala česká polícia na sociálnej sieti. Potvrdila, že je od utorka v kontakte so slovenskými kolegami, ktorí riešia podobnú situáciu. 

Správu budeme aktualizovať.

Viac o téme: BombaBernolákovoŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu