Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

NASA astronaut zachytil z vesmírnej stanice záhadný záblesk: Keď si znova prehral VIDEO, zostal v šoku!

(Zdroj: X/dominickmatthew)

WASHINGTON - Astronaut NASA Matthew Dominick na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) zachytil úžasné video jasne zelenej explózie, ktorá nastala viac ako 400 kilometrov nad Zemou. Obrátil sa na verejnosť, aby mu pomohla identifikovať zdroj záhadného záblesku.

„Včera som svoj nález ukázal priateľom. Chcel som vedieť, čo si o tom myslia. Zhodli sa na tom, že môže ísť o meteor, ktorý vybuchol v atmosfére,“ napísal na sociálnej sieti. Podľa Centra pre štúdium blízkozemských objektov NASA je bolid mimoriadne jasný meteor, ktorý je dostatočne efektný na to, aby bol viditeľný na veľmi širokom území a explodoval v zemskej atmosfére. Bolidy sú meteory, ktoré dosahujú jasnosť väčšiu ako -4 magnitúdy, čo je podľa Americkej meteorickej spoločnosti (AMA) približne taká jasnosť, akú má planéta Venuša na rannej alebo večernej oblohe, informuje denník Daily Mail. Rozdiel medzi bolidmi a ohnivými guľami je v tom, že bolidy explodujú pri vstupe do zemskej atmosféry, ako napríklad ten, ktorý zachytil Dominick na videu. 

Keď meteor vstúpi do zemskej atmosféry, trenie spôsobí, že sa súčasne spomalí a zahreje. Sila dopadajúceho meteoru spôsobí takzvaný „prúdový náraz“ – rázovú vlnu, ktorá vzniká pri pohybe nadzvukového objektu cez prostredie, ako sú napríklad atmosférické plyny. Náraz ohrieva a stláča atmosférické plyny pred meteorom a časť tejto energie vyžaruje späť do meteoru. To spôsobí, že sa meteor „ablatuje“ – alebo eroduje – a nakoniec sa rozpadne. Meteor exploduje, keď sila spôsobená nerovnakým tlakom na jeho prednú a zadnú stranu prekročí jeho maximálne napätie, ktoré môže objekt vydržať, kým sa nerozpadne. Keď sa meteor takto zničí, nazýva sa „bolidom“. Podľa AMA sa v atmosfére Zeme každý deň objavia tisíce meteorov veľkosti ohnivej gule. Nie všetky sa však stanú boldmi. 

Tieto vybuchujúce meteory sú pomerne zriedkavé a je pomerne ťažké ich spozorovať, pretože ich záblesky trvajú len niekoľko sekúnd. Dominick mal to šťastie, že tento moment zachytil počas natáčania časozberu Zeme, keď ISS prelietala nad severnou Afrikou. Tesne po tom, ako vesmírna stanica preletela nad egyptskou Káhirou, nad našou planétou zažiaril žiarivý výbuch zelenou a potom bielou farbou. „Bol som chamtivý, pretože som chcel vidieť jadro Mliečnej dráhy. Keď som si potom išiel prezrieť zábery, našiel som bolid,“ uviedol.

Astronaut zverejnil dve videá z tejto udalosti: časozberný záber po zábere, ktorý ukazuje blesk v spomalenom zábere, a zrýchlenú verziu. Na oboch je vidieť meteor, ktorý sa pred výbuchom prehnal ponad Káhiru v Egypte. Dominick odštartoval na misiu na ISS v marci ako veliteľ misie SpaceX Crew-8 NASA. Za posledných päť mesiacov sa podelil o množstvo fotografií a videí zhotovených z jeho pozorovacieho miesta vysoko nad našou planétou.

Viac o téme: AstronautBolidMeteorISS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu