Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Už je aj na Slovensku! Pavúk s hororovým názvom sa rozmáha po Európe: Meria až niekoľko centimetrov

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Je veľký, na výzor pôsobí strašidelne a napriek tomu, že pochádza zo Stredomoria, v strednej Európe sa mu páči čoraz viac. Slovensko v tomto smere nie je výnimkou. Reč je o pavúkovi Nosferatu.

Ako upozornil portál imeteo, pavúk Nosferatu vďačí za svoj názov charakteristickým vzorom na tele, ktoré pripomína postavu rovnomenného filmového upíra. Zoropsis spinimana je typický pre oblasť Stredomoria.

Telo tohto pavúka meria približne dva centimetre, rozpätie nôh môže byť až šesť centimetrov. Dôvodom rozšírenia pavúka v Nemecku je podľa odborníkov rozvoj turizmu a stúpanie maximálnych teplôt. Nosferatu má rád teplo, preto ho v zime často nájdete v garážach a bytoch. Živí sa muchami, molami a inými pavúkmi, no netká typické pavučiny. Na svoju korisť len ticho striehne a čaká. Jeho uhryznutie je bolestivé, avšak väčšinou neškodné, pokiaľ obeť nie je alergická. Pavúk sa snaží pred človekom skôr utiecť, ako na neho zaútočiť, inak však môže zareagovať, pokiaľ je zahnaný do kúta.

archívne video

Megapavúk vystrašil moderátorku počasia

V Nemecku bol prvýkrát spozorovaný v roku 2005. Odvtedy sa však v krajine masívne rozšíril. Podľa nemeckého zväzu na ochranu prírody sa v súčasnosti mladé i dospelé jedince vyskytujú po celej krajine. Ako informovali, registrujú asi 35 000 správ od 20 000 ľudí, ktoré sa týkajú práve tohto pavúka.

Pavúk sa udomácnil už aj v susednom Česku, Rakúsku či Poľsku. Najnovšie ho však máme aj na Slovensku, videný bol v Bratislave. Portál informuje, že jeden z ich čitateľov ho odfotil na futbalovom ihrisku v Jarovciach zhruba pred dvomi týždňami. Tento kus mal merať 8 až 10 centimetrov.

Viac o téme: PavúkNosferatuZoropsis spinimana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu