Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Novým veľvyslancom Slovenska vo Vatikáne bude Juraj Priputen

Námestie sv. Petra vo Vatikáne
Námestie sv. Petra vo Vatikáne (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

BRATISLAVA - Novým veľvyslancom SR vo Vatikáne bude Juraj Priputen. Pred zahraničným vyslaním ho prijal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD). Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Vatikán je najstaršou diplomaciou v medzinárodných vzťahoch a svetovým centrom katolíckej cirkvi, ktorá má dôležité postavenie v slovenskej spoločnosti," uviedol šéf diplomacie.

archívne video

Návšteva pápeža sa skončila, odletel naspäť do Vatikánu (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Rezort diplomacie priblížil, že v medzinárodných vzťahoch sa Svätá stolica angažuje v oblastiach, ktoré sa dotýkajú kresťanských, univerzálnych a globálnych tém. Ide napríklad o odmietanie vojny, podporu mieru, ochranu ľudskej dôstojnosti a ľudských práv či zákaz trestu smrti.

Zároveň podľa MZVEZ SR sú politické a kultúrne vzťahy Slovenska s Vatikánom z historického hľadiska najstaršie zdokumentované. "Budúci rok bude jubilejný, ktorý sa koná raz za 25 rokov, a predpokladá sa, že Rím a Vatikán navštívi okolo 35 miliónov pútnikov vrátane účastníkov Slovenskej národnej púte. Bude preto potrebné venovať zvýšenú pozornosť aj konzulárnej agende," doplnil Blanár.

Nový veľvyslanec ozrejmil, že zastupiteľský úrad Slovenska sa pod jeho vedením zameria na pokračovanie aktívneho bilaterálneho dialógu na všetkých úrovniach. "Rovnako na zintenzívnenie dialógu k aktuálnym témam medzinárodného diania či realizáciu aktivít a podujatí podporujúcich slovensko-vatikánske vzťahy," dodal. Veľvyslanec SR vo Vatikáne je súčasne veľvyslancom pri Zvrchovanom vojenskom špitálskom ráde svätého Jána Jeruzalemského z Rodosu a Malty.

Viac o téme: VatikánVeľvyslanec SRJuraj Priputen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu