Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Nemecký minister hospodárstva vyzval na úpravu stratégie voči Číne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PEKING - Nemecko potrebuje upraviť svoju stratégiu voči Číne tak, aby zahŕňala dlhodobý plán a zohľadnila aj prístup Európskej únie. V piatok to počas návštevy Pekingu vyhlásil nemecký minister hospodárstva Robert Habeck, informuje agentúra Reuters.

Súčasnej stratégii podľa Habecka chýba strednodobý plán pre vzťahy medzi obomi krajinami. Je presvedčený o tom, že Čína takýto strednodobý plán má. Uviedol, že konkrétne oblasti by sa mali riešiť v politike, obchode a opatreniach v oblasti klímy.

archívne video

Muž pobodal v nemeckom Mannheime viacero ľudí (Zdroj: X / @DerWiderstand8)

"Stratégia znamená, že sa musíte pozrieť do budúcnosti a opísať jej aspoň určitú cestu, aj keď sa nikdy neuskutoční tak, ako je načrtnutá," povedal Habeck na recepcii nemeckého veľvyslanectva v Pekingu.

Ďalším problémom podľa neho je, že z pohľadu Berlína išlo o stratégiu nemeckej vlády, v ktorej absentoval európsky prístup. "To by bola ešte väčšia výzva, pretože namiesto jednej stratégie by sme mali veľmi ľahko 27 čínskych stratégií," povedal s odkazom na 27 členských štátov EÚ.

Čína v piatok varovala, že stupňujúce sa rozpory s EÚ v súvislosti s dovozom elektrických vozidiel by mohli vyvolať obchodnú vojnu. Navrhované clá Bruselu boli aj hlavným bodom programu Habeckovej trojdňovej návštevy krajiny.

Viac o téme: Minister hospodárstvaNemeckoČínaStratégieRobert Habec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu