Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Budapešť podporila sexuálne menšiny tradičným pochodom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/Reuters)

BUDAPEŠŤ - Tisíce ľudí s dúhovými vlajkami sa v sobotu vydali ulicami maďarskej metropoly na každoročný pochod Budapest Pride, pričom avizovali, že budú naďalej pokračovať v boji proti vládnej politike v oblasti práv lesbičiek, gejov, bisexuálov a transrodových osôb, informovala agentúra Reuters.

Reuters pripomenul, že maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý je pri moci od roku 2010, presadzuje kresťansko-konzervatívnu agendu a v roku 2021 zakázal "propagáciu homosexuality" medzi osobami mladšími ako 18 rokov. K tomuto zákazu došlo napriek kritike zo strany skupín na ochranu ľudských práv a Európskej únie. Aj pred sobotňajším pochodom hrdosti sexuálnych menšín v Budapešti tamojšie veľvyslanectvá Spojených štátov, Nemecka a ďalších viac ako 30 krajín vyzvali Maďarsko, aby chránilo práva LGBTQ+ a zrušilo zákony, ktoré diskriminujú týchto ľudí.

archívne video

Slovenskí a maďarskí policajti nacvičovali spoločné cezhraničné sledovanie (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Nitriansky kraj)

Americký veľvyslanec David Pressman bol jedným z niekoľkých diplomatov, ktorí sa zúčastnili aj na pochode ulicami mesta. V rozhovore pre Reuters na adresu Maďarska povedal, že je "to úžasná krajina s bohatou históriou ľudí, ktorí povstali a bojovali za slobodu...Ľudia, ktorí tu pochodujú dnes, to robia v duchu najlepších tradícií svojej krajiny."

Orbanová vláda predefinovala manželstvo

I jedna z účastníčok sobotňajšieho pochodu pre Reuters uviedla, že považuje za veľmi dôležité zúčastniť sa na tomto podujatí a "ukázať, že existujeme a že na nás záleží". Dodala, že mnoho LGBTQ+ Maďarov čelí diskriminácii a nepriateľstvu prakticky každý deň svojho života. Ako Reuters doplnil, manželstvá homosexuálov v Maďarsku neuznávajú. Orbánova vláda v ústave predefinovala manželstvo ako zväzok muža a ženy a obmedzila detí adopcie homosexuálmi. Orbánova vláda síce uviedla, že zákon z roku 2021 je určený na ochranu detí a nezameriava sa na komunitu LGBTQ+, ale v radoch gayov, bisexuálov a transrodových ľudí v Maďarsku však napriek premiérovým ubezpečeniam vyvolala táto legislatíva znepokojenie.

Pokuta za predaj kníh zobrazujúcich homosexualitu

Reuters ako príklad diskriminácie doplnil, že niektorí kníhkupci dostali vlani pokutu za predaj kníh zobrazujúcich homosexualitu, ak neboli zabalené v igelitovej fólii, ako to vyžaduje legislatíva. Vlani v novembri bol aj odvolaný riaditeľ jedného z múzeí, lebo ním vedená inštitúcia umožnila osobám mladším ako 18 rokov navštíviť výstavu fotografií súťaže World Press Photo so snímkami s témou LGBTQ+

Viac o téme: MaďarskoLGBTQPride pochod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu