Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Harabin navrhuje obnoviť súdy, opozícia hovorí o kroku späť

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Opätovné zriadenie okresných súdov, ktoré boli s účinnosťou od 1. januára 2005 v rámci optimalizácie súdnej sústavy zlúčené s inými okresnými súdmi a zanikli, je cieľom vládneho návrhu novely zákona o sídlach a obvodoch súdov, o ktorom poslanci rokujú v druhom čítaní.

Ide o okresné súdy v Malackách, Pezinku, Piešťanoch, Skalici, Bánovciach nad Bebravou, Novom Meste nad Váhom a Námestove. Podľa predkladateľa, ministra spravodlivosti Štefana Harabina, je cieľom vytvoriť všetky predpoklady a podmienky pre efektívne fungovanie súdnictva v Slovenskej republike a zabezpečiť ústavou garantované práva na prejednanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na súdnu a inú právnu ochranu. Obnovenie súdov by si malo vyžiadať takmer 270 miliónov do roku 2010.

Koaličná väčšina v ústavnoprávnom výbore podporila aj vznik súdu v Revúcej, s čím súhlasil aj rezort spravodlivosti. Poslankyňa SMK Ágnes Biró podala v rozprave pozmeňujúci návrh, podľa ktorého by sa mal obnoviť aj okresný súd v Šali. Dôvodila stanoviskom samotného Harabina, že súdy treba priblížiť k občanom. Podľa Biró sa vládnym návrhom obnovujú aj súdy v menších okresných mestách ako je Šaľa. Podľa Daniela Lipšica (KDH) väčšie súdy dokážu zvládnuť viac agendy ako malé, čo potvrdila aj analýza M.E.S.A. 10. Zriadenie nových súdov podľa analýzy prinesie pokles efektivity, upozornil Lipšic.

„Problém je v tom, že sa nezvýši počet sudcov,“ povedal Lipšic, poukazujúc na problémy, ktoré vzniknú napríklad rozdelením okresného súdu v Dolnom Kubíne, keď časť sudcov odíde do Námestova. „Nie je mi zrejmé, ak 12 sudcov rozdelíme v pomere 7:5, ako to zrýchli súdne konania,“ opýtal sa Harabina spolu s tým, ako sa predĺžia súdne konania vo veciach, ktoré mali odchádzajúci sudcovia, keď podľa návrhu majú tieto veci zostať na pôvodnom súde a budú ich teda musieť prevziať noví sudcovia. „Bolo by fajn, keby pokračoval trend, začatý v roku 2004. Jeho zvrátením utrpia občania,“ dodal Lipšic. „Netvárte sa, že ste urobili krok vpred,“ reagovala na opozičné námietky Katarína Tóthová (ĽS-HZDS).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu