Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

ALARMUJÚCE výsledky štúdie: Večné chemikálie sa našli vo viac ako 99 percentách vzoriek balenej vody

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vedci objavili toxické „večné chemikálie“ v pitnej vode na celom svete. Vyplýva to z novej štúdie publikovanej v ACS ES&T Water. Výskumníci zistili perfluóralkylové látky (PFAS), ktoré sa prirodzene nerozkladajú, vo vzorkách vody z vodovodu aj vo fľašiach z veľkých miest v Spojenom kráľovstve a Číne. Štúdia našla 10 chemikálií PFAS, vrátane kyseliny perfluóroktánovej (PFOA) a perfluóroktánsulfonátu (PFOS), vo viac ako 99 percentách vzoriek balenej vody z Ázie, Európy, Severnej Ameriky a Oceánie.

Najmä koncentrácie PFAS boli vyššie vo vode z vodovodu zo Šen-čenu v Číne v porovnaní s Birminghamom vo Veľkej Británii. Výskumníci zhromaždili 41 vzoriek vody z vodovodu z Birminghamu, Worcesteru, Coventry a Derby vo Veľkej Británii, ako aj 14 vzoriek zo Šen-čenu. Hoci zistené hladiny PFAS sa nepovažujú za bezprostredné zdravotné riziko, štúdia, ktorú zverejnila Univerzita v Birminghame, zdôrazňuje potrebu nepretržitého monitorovania a regulácie na ochranu verejného zdravia.

ALARMUJÚCE výsledky štúdie: Večné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kľúčové odhalenie

Jedným z kľúčových zistení je, že jednoduché metódy úpravy vody, ako je varenie alebo použitie kanvového filtra s aktívnym uhlím, môžu znížiť hladiny PFAS o 50 percent až 90 percent, v závislosti od úpravy a konkrétneho PFAS.

"Naše zistenia poukazujú na rozšírenú prítomnosť PFAS v pitnej vode a na účinnosť jednoduchých metód úpravy na zníženie ich hladín," povedal profesor Stuart Harrad Univerzity v Birminghame. "Buď použitím jednoduchej nádoby na filtráciu vody alebo prevarením vody sa odstráni podstatná časť týchto látok," dodal Harrad.

archívne video

Bezplatná analýza vody sa teší veľkej popularite (Zdroj: TASR/František Iván)

Ďalšie zistenia

Balená voda testovaná z rôznych krajín vykazovala rôzne úrovne PFAS, pričom prírodná minerálna voda často obsahovala vyššie koncentrácie ako čistená voda. Koncentrácie však vo všeobecnosti zostali pod odporúčanými zdravotnými limitmi stanovenými regulačnými agentúrami. Výskumníci nezistili žiadny významný rozdiel v hladinách PFAS medzi sklenenými a plastovými fľašami, ani medzi neperlivou a perlivou vodou.

ALARMUJÚCE výsledky štúdie: Večné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskum ale tiež ukázal, že koncentrácie PFOS vo vode z vodovodu v Šen-čene prekročili novo stanovenú maximálnu úroveň kontaminantov 4 ng/l stanovenú Agentúrou pre ochranu životného prostredia USA (USEPA) v roku 2024.

Spoluautor, profesor Yi Zheng z Southern University of Science and Technology zdôraznil dôležitosť zvyšovania povedomia. „Zvýšené povedomie o prítomnosti PFAS vo vode z vodovodu aj vo fľaškovej vode môže viesť k informovanejším rozhodnutiam spotrebiteľov a k podpore používania metód čistenia vody,“ uviedol Yi Zheng. „Naše zistenia tiež naznačujú, že potenciálne zdravotné riziká PFAS v pitnej vode môžu byť ovplyvnené životným štýlom a ekonomickými podmienkami, čo zdôrazňuje potrebu budúceho výskumu na ďalšie skúmanie týchto faktorov zo sociálno-ekonomického hľadiska," dodal.

Prečo je PFAS škodlivý?

Večné chemikálie majú vplyv na reprodukčné účinky, ktoré zahŕňajú zníženú plodnosť a zvýšené riziko vysokého krvného tlaku u tehotných žien. Okrem toho ovplyvňuje aj vývojové účinky ako oneskorenia u detí vrátane nízkej pôrodnej hmotnosti, zrýchlenej puberty, kostných defektov alebo zmien správania.

ALARMUJÚCE výsledky štúdie: Večné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zvýšujú riziko niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny prostaty, obličiek a semenníkov. Zároveň tiež znížujú schopnosť imunitného systému tela bojovať s infekciami, vrátane zníženej odpovede na vakcínu. Okrem toho zasahujú do prirodzených hormónov tela a zvyšujú hladinu cholesterolu a riziko obezity.

Viac o téme: Pitná vodaBalená vodaPFASVečné chemikálie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu