Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Tak TOTO sme nečakali! Šimkovičová pripravila veľké prekvapenie: Mení podobu slovenskej hymny

Martina Šimkovičová
Martina Šimkovičová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Vyzerá to tak, že naša národná hymna sa dočká novej podoby. Ministerka Kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) si najala jedného z najznámejších slovenských dirigentov a skladateľov, aby hymnu nahral nanovo.

Martina Šimkovičová bola koncom minulého týždňa spoločne s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom v diskusii v dezinformačnom rádiu Infovojna. Musela však odísť skôr a namierené mala do Slovenskej filharmónie. „Chystáme tam veľké prekvapenie,“ povedala vtedy. Viac však neprezradila.

archívne video

Martina Šimkovičová reaguje na aktuálnu situáciu po odvolaní šéfa SND a riaditeľky SNG (Zdroj: Facebook)

Portál Aktuality.sk teraz informuje, že pod „prekvapením“ sa má skrývať zmena našej hymny. Nejde však o zásahy do textu, či zmena samotnej hymny, ale o novú verziu hudobnej zložky. Šimkovičová si najala jedného z najznámejších slovenských dirigentov a skladateľov s cieľom nahrať v priestoroch Slovenskej filharmónie novú verziu hymny. Poveriť mala skladateľa Oskara Rózsu, ktorý túto informáciu aj potvrdil, no o detailoch hovoriť nechcel. 

Podľa portálu ide o veľký projekt, ktorý bude pravdepodobne stáť pomerne veľa peňazí. Spolupracovať má na ňom orchester, filharmonický zbor aj dva detské súbory - Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu a Bratislavský chlapčenský zbor. Šimkovičová mala na nahrávanie osobne dohliadať spolu so šéfom služobného úradu ministerstva Lukášom Machalom. Rezort kultúry na ich otázky ohľadne novej verzie hymny neodpovedal. 

Hymna je jedným z našich štátnych symbolov a podľa zákona sú ňou prvé dve slohy piesne Nad Tatrou sa blýska. 

Viac o téme: Martina ŠimkovičováHymnaMinisterstvo kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu