Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Záplavy v Česku majú druhú obeť! Telo ženy našli v Poľsku: Muži, ktorí mali byť s ňou v aute, sú stále nezvestní

Ilustračné foto AKTUALIZOVANÉ
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JESENÍK - Záplavy v Olomouckom kraji majú druhú potvrdenú obeť. Totožnosť 27-ročnej ženy z Jesenicka, ktorej telo našli v Poľsku, potvrdila analýza DNA. ČTK o tom dnes informovala hovorkyňa polície Ivana Skoupilová. Žena zostala spoločne s ďalšími dvoma mužmi vo vozidle, ktoré 14. septembra strhla rozbúrená rieka Staříč v obci Lipová-Kúpele. Oboch nezvestných mužov sa doteraz nájsť nepodarilo. Prvou obeťou je seniorka z Kobylej nad Vidnavkou na Jesenicku, ktorá zomrela po tom, čo rieka strhla časť jej domu.

Informácie o výsledkoch odborného skúmania DNA dostali policajti od poľských kolegov. Telo nezvestnej ženy našli v Poľsku pri obci Glucholazy, zhruba 30 kilometrov od miesta, kde vozidlo strhla rozbúrená rieka. "Analýzou bolo potvrdené, že ide o 27-ročnú ženu z Jesenicka, ktorú sme nezvestní od 14. septembra," uviedla policajná hovorkyňa.

archívne video

Predseda a podpredseda vlády k novým zdrojom na boj proti povodniam (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Z vozidla v dravom prúde sa podarilo v osudnú chvíľu dostať jednému človeku na breh, ďalšie tri zostali vo vnútri. Po posádke začali okamžite pátrať privolaní vodní záchranári Českého červeného kríža, terénnym autom sa vtedy dostali aj napriek kritickej situácii do miest, kam polícia ani hasiči už nemohli. "Na mieste bol obrovský prúd. Vozidlo sme hľadali vyše hodiny, a to sme išli ďaleko po prúde. Vzdali sme to, keď nám voda išla už cez kapotu. Na záchranu by bolo už neskoro," povedal ČTK jeden zo zasahujúcich záchranárov David Smékal. Opísal, že riekou v tej chvíli plávali celé obrovské stromy.

Zničené auto našla polícia o dva dni neskôr zhruba pol kilometra ďaleko, bolo však prázdne. Po nezvestných policajti začali pátrať okamžite po povodniach, terén prechádzali aj s psovodmi. Starček vteká v Jeseníku do rieky Belej. Práve táto rieka počas povodní spustošila nielen Jeseník, ale aj ďalšie obce, ako je Česká Ves, Piesočná a Mikulovice, potom preteká Poľskom a vlieva sa do Kladskej Nisy.

V Olomouckom kraji ide o druhú potvrdenú obeť tohtoročných záplav, v Kobylej nad Vidnavkou na Jesenicku ich neprežila tiež 70-ročná žena. Ide o seniorku, ktorú dobrovoľní hasiči v sobotu 14. septembra včas evakuovali do bezpečia, v nedeľu ráno však z evakuačného centra v náprotivnom kultúrnom dome odišla a vrátila sa domov, vzápätí časť jej domu strhla Vidnávka. Telo seniorky bolo nájdené o tri dni neskôr neďaleko jej bydliska.

Septembrové povodne mali doteraz v celom Česku päť potvrdených obetí. Prvou obeťou bola žena, ktorá utopila v riečke Krasovka na bruntálsku. Ďalšie dve obete boli z Krnova, jedna z nich bola nájdená v úplne zaplavenom byte, ďalšia v potoku. Potom bola nájdená seniorka z Kobylej nad Vidnavkou, K piatej obeti doteraz nie sú známe podrobnosti.

Viac o téme: ZáplavyObeťČesko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu