Pondelok21. október 2024, meniny má Uršuľa, zajtra Sergej

Do Európy sa dostal smrtiaci vírus: Má desivé príznaky a napadá mozog a miechu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Odborníci upozorňujú na šíriaci sa nebezpečný vírus, ktorý pochádza z Brazílie a nazýva sa horúčka leňochov. Tento nový vírus už postihol tisíce ľudí po celom svete a spôsobil prvé úmrtia.

Odborníci upozorňujú na šíriaci sa nebezpečný vírus, ktorý pochádza z Brazílie a nazýva sa lenochodová horúčka. Tento nový vírus už postihol tisíce ľudí po celom svete a spôsobil prvé úmrtia.

Vírus, formálne známy ako oropouche, spôsobil nákazu u asi 10 000 ľudí na celom svete. Prvé prípady sa už objavili aj v Európe, konkrétne v Taliansku, kde bolo potvrdených päť infikovaných osôb, ktoré sa však nakazili v zahraničí. O tejto situácii informoval taliansky denník Il Mattino.

Podľa Federica Gobbiho, vedúceho odborníka na infekčné a tropické ochorenia v nemocnici vo Valpolicelle, je momentálne riziko šírenia vírusu v Taliansku nízke, no varoval, že ďalší výskum a opatrenia sú nevyhnutné, aby sa predišlo možným ohrozeniam.

Príznaky horúčky leňochov zahŕňajú rýchly nástup horúčky, silnú bolesť hlavy, zimnicu a bolesti svalov a kĺbov. Môžu sa objaviť aj ďalšie prejavy, ako citlivosť na svetlo, závraty, bolesť za očami, nevoľnosť, vracanie či kožná vyrážka, píše tn.cz.

V niektorých prípadoch môže tento vírus spôsobiť zápal v okolí mozgu alebo miechy, čím vážne ohrozuje nervový systém. Najčastejšie sa prenáša uštipnutím komárom, pričom prvé príznaky infekcie sa objavia asi štyri až osem dní po uštipnutí. Vírus sa môže medzi ľuďmi prenášať aj pohlavným stykom, čo zvyšuje riziko jeho šírenia.

Viac o téme: VírusHorúčkaKomár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu