Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Izraelská armáda vyzvala na evakuáciu obyvateľov mesta Súr na juhu Libanonu

Ilustračné foto AKTUALIZOVANÉ
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

JERUZALEM - Izraelská armáda vyzvala v stredu obyvateľov viacerých častí mesta Súr na juhu Libanonu, aby z týchto oblastí odišli. Varovala ich tak pred svojim plánovanými zásahmi proti libanonskej militantnej skupine Hizballáh, informuje agentúra AFP.

Aktualizované 10:18 - Izraelské letectvo dnes zostrelilo dve rakety vypálené z Libanonu, kvôli ktorým sa rozozneli sirény v Tel Avive. V meste bol práve na návšteve americký minister zahraničia Antony Blinken. Podľa agentúry Reuters o tom informovala izraelská armáda. Počas útoku nebol nikto zranený.

10:03 - Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút až do začiatku budúceho roka. K opatreniu pristúpila v súvislosti s obavami z rozšírenia konfliktu na Blízkom východe, informuje Reuters.

9.58 - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na záver svojej návštevy v Tel Avive vyzval Izrael, aby využil príležitosť vytvorenú rozbitím značnej časti kapacity Hamasu a zabitím vodcu tohto hnutia Jahju Sinwára a ukončil vojnu v Pásme Gazy. Informuje o tom správa z agentúry Reuters. Sinwára, považovaného za strojcu útoku palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023, izraelská armáda zlikvidovala minulý týždeň v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Hovorca izraelskej armády uviedol, ktoré ulice majú byť evakuované 

Hovorca izraelskej armády Avichaj Adrai zverejnil na platforme X mapu ulíc, ktorých sa to týka. "Musíte okamžite odísť z oblasti vyznačenej červenou farbou a zamieriť na sever od rieky Awalí. Každý, kto sa nachádza v blízkosti zariadení či bojovej techniky Hizballáhu, tým ohrozuje svoj život," napísal v arabčine.

archívne video

Hizballáh v Libanone sleduje rovnakú extrémistickú a nebezpečnú ideológiu ako Hamas a strieľa na sväté miesta v Izraeli, uviedol Daniel Hagari (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Letecká operácia izraelskej armády proti baštám Hizballáhu v južnom Libanone a na juhu metropoly Bejrút sa začala 23. septembra. Izrael v jej rámci zasiahol aj miesta, kde sa nachádzali vplyvní velitelia Hizballáhu vrátane jeho dlhoročného vodcu Hasana Nasralláha - ten prišiel o život 27. septembra pri nálete na Bejrút.

Deklarovaným konečným cieľom izraelskej operácie na juhu Libanonu je návrat evakuovaných obyvateľov severu Izraela do svojich domovov a vytlačenie Hizballáhu z blízkosti severnej hranice, ktorú má Izrael spoločnú s Libanonom, a likvidácia infraštruktúry využívanej Hizballáhom na útoky na sever Izraela. Tie sú od 8. októbra 2023 prakticky na dennom poriadku, pričom Hizballáhu sa v ojedinelých prípadoch darí zasiahnuť aj ciele vo vnútrozemí Izraela.

V noci na 1. októbra Izrael spustil na juhu Libanonu aj pozemnú operáciu, ktorá má byť územne obmedzená a jej cieľom je zničiť bašty Hizballáhu blízko hraníc, odkiaľ už mesiace ostreľuje sever židovského štátu.

Viac o téme: EvakuáciaIzraelLibanonHizballáhĽudiaIzraelská armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu