Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Na Slovensku úradujú silné búrky, ktoré nekončia! VAROVANIE Hrozia krúpy a supercely, aktuálny RADAR

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/František Iván, Getty Images, SHMÚ)

BRATISLAVA - Hrozba búrok vo východnej polovici krajiny si vyžiadala zvýšenie výstrahy Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Do 20.00 h platí pre východné Slovensko, ale aj región Gemera a Horehronia výstraha druhého stupňa. Prvé búrky sa prehnali už ráno a pokračujú počas celého dňa. Vo štvrtok zasiahla Košice supercela.

Aktualizované výstrahy na piatok

Pre východné Slovensko, ale aj región Gemera a Horehronia platí výstraha druhého stupňa. Meteorológovia upozorňujú na možný výskyt silných búrok spojených s lejakom s úhrnom zrážok 30 - 50 milimetrov v priebehu 30 minút i nárazmi vetra, ktoré môžu dosiahnuť 70 - 95 kilometrov za hodinu, taktiež i s krúpami. "Intenzita sprievodných javov je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd vysoká. Predstavujú veľké nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, môžu byť obmedzené až znemožnené ľudské aktivity a pohyb osôb," varuje SHMÚ. V južných a severných okresoch stredného Slovenska ostáva do večera v platnosti výstraha pred búrkami prvého stupňa.

Na Slovensku úradujú silné
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Rovnako naďalej platí pre väčšinu povodia Dunaja na Slovensku najnižší stupeň hydrologickej výstrahy pre možnú povodeň z trvalého dažďa. V južnej časti okresu Nové Zámky je vydaný druhý stupeň hydrologickej výstrahy. Na stanici Štúrovo prekročil tok Dunaja hranicu druhého stupňa povodňovej aktivity.

Na Slovensku úradujú silné
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vývoj prehánok a búrok pokračuje aj v priebehu dňa

"Vplyvom silného výškového prúdenia môžu vznikať aj supercely sprevádzané väčšími krúpami, prívalovým dažďom a silným nárazovým vetrom. Dve sme už zaznamenali, jedna južne od Detvy, ďalšia južne od Popradu. Pri postupe na východ však postupne zanikli, pretože nad väčšinou východného Slovenska sú podmienky pre vývoj búrok ešte trochu "udusené" po dopoludňajšom búrkovom systéme," informuje v piatok popoludní SHMÚ.

Búrkový radar k 14.50 h
Zobraziť galériu (9)
Búrkový radar k 14.50 h  (Zdroj: SHMÚ)

Ako je vidieť na zverejnenej družici, teplotné zvrstvenie v spodných hladinách je ešte stabilné kvôli slabému ohrevu, čo vidieť aj z družice nad Zemplínom ako úplnú absenciu plytkých kopovitých oblakov, nad ostatným územím sa všade vyvíjajú. Meteorológovia však upozorňujú, že vzduch sa postupne prehrieva aj v tejto časti územia a búrky sa tak postupne vyskytnú aj tam.

Na Slovensku úradujú silné
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Aktuálne vznikajú búrky hlavne na strednom Slovenku a pohybujú sa takisto na východ. Postupne budú zosilňovať a východ tak dnes čaká poriadne búrlivé popoludnie. Ako informuje portál iMeteo.sk, poslednú hodinu sa dve silnejšie búrky presúvajú zo stredného Slovenska na východ. Jedna je v oblasti Mýtnej a Lovinobane, konkrétna ide o prvú supercelu dnešného dňa a druhá búrka je na pomedzí Košického a Prešovského kraja východne od Liptovskej Tepličky. Portál upozorňuje, že obidve môžu potenciálne priniesť aj krúpy. Dnešné búrky budú naberať na intenzite, vzniknúť môžu multicely a prípadne neskôr aj supercely.

Slovenskom sa už ráno prehnali búrky

Za Ľuborečou v smere do Lehôtky je po rannej búrke na ceste spadnutý strom a úsek bol neprejazdný, avšak strom sa už podarilo odstrániť. Informuje o tom portál iMeteo.sk. Ďalší spadnutý strom je po búrke aj v Košiciach na Triede SNP, ktorý spadol na parkovisko, kde boli zaparkované autá. V Tornali a okolí je na viacerých miestach veľa vody na ceste. Od rána v tejto oblasti husto prší a po posledných búrlivých dňoch je už pôda poriadne premočená.

Vo štvrtok zasiahla Košice supercela

Vo štvrtok priniesla supercela v Košiciach a v okolí veľké množstvo krúp, pričom najväčšie mali približne 2 centimetre. Informoval o tom SHMÚ na sociálnej sieti. "Zároveň sa vyskytol aj prívalový dážď a silný vietor, ktorý lokálne spôsobil aj škody (napr. poškodené el. vedenie, vyvrátené stromy)," dodal.

Ako však dodáva iMeteo, najväčšie problémy v Košiciach spôsobil silný nárazový vietor, za ktorý môže downburst. Portál približuje, že na meteorologických staniciach v meste boli zaznamenané poryvy vetra s rýchlosťou 70 až 90 km/h. Lokálne však mohol byť vietor ešte silnejší. Downburst je meteorologický jav, pri ktorom dôjde k náhlemu a silnému prúdeniu vzduchu smerom nadol z oblaku na zemský povrch.

 

Viac o téme: PočasieShmúBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu