Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Hejce dva roky po tragédii...

19. január 2008: Drevené kríže pripomínajú obrovskú leteckú tragédiu. Zobraziť galériu (2)
19. január 2008: Drevené kríže pripomínajú obrovskú leteckú tragédiu. (Zdroj: Nový Čas)

HEJCE - Deň, na ktorý Slovensko nikdy nezabudne! Čierny štvrtok 19. januára 2006. Dnes uplynú presne dva roky od pádu vojenského lietadla AN-24. Pri maďarskej obci Hejce sa vtedy zrútilo do lesa so 43 vojakmi na palube. Vracali sa domov z misie v Kosove. Štyridsaťdva z nich svojich blízkych už nikdy nevideli.

Pád vojenského stroja prežil jediný muž - nadporučík Martin Farkaš (29). Tragédiu spred dvoch rokov na mieste nešťastia pripomína pamätník a kríže. Okolie mnohých je vyzdobené kvetmi. Na niektorých sú aj fotografie, nechýba ani anjel. Vidieť, že niektoré rodiny sa tu vracajú častejšie, iné nemajú toľko síl alebo možnosť, aby prišli na miesto, kde zomreli ich blízki. Na mieste sú po páde Antonova dodnes skosené stromy.

Dostať sa k pamätníku a miestu tragédie nie je vôbec ľahké. Jediná cesta, kadiaľ sa dalo dostať autom z dediny Hejce k poľovníckej chate, ktorá slúžila po nehode ako krízový štáb, je uzatvorená. Odtiaľ je to pešo ešte vyše pol hodiny. No bez auta je to priamo k pamätníku okolo 8 kilometrov a cesta trvá vyše 2 hodín. Ostatné dve cestičky sú v súčasnosti rozmočené a prejde po nich len terénne auto. Priamo v obci pri pamätníku je už všetko pripravené na to, aby dnes mohli aspoň takto symbolicky príbuzní zapáliť sviečku. Jedna tam už horela i včera.

Príbehy polosirôt, ktoré zostali po mŕtvych vojakoch, čítajte v Novom Čase Nedeľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu