Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

MIMORIADNY ONLINE Lukašenko o vojakoch KĽDR na Ukrajine: Vedie to k eskalácii! Kirby hovorí o legitímnych cieľoch

(Zdroj: SITA/Ukrainian Emergency Service via AP)

KYJEV — Severokórejskí vojaci, ktorí sú v súčasnosti na výcviku v Rusku, sa stanú legitímnymi vojenskými cieľmi, ak sa zapoja do bojov na Ukrajine. Na stredajšom brífingu to povedal hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady John Kirby. Informovala o tom agentúra AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO

Výcvik vojakov Ukrajiny na zdokonaľovanie ich schopností a automatizácie (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

8:09 Ruské jednotky obsadili dediny Serebrianka a Mykolajivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedlo v stredu ruské ministerstvo obrany. O ruskom postupe blízko kľúčových väčších miest pozdĺž frontovej línie informovali aj vojenskí blogeri, informujeme podľa správy agentúry Reuters.

6:57 Moskovský súd odsúdil filmového producenta ukrajinského pôvodu na 8 a pol roka v neprítomnosti za informovanie o ruských vojnových zločinoch.

6:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu večer poďakoval západným spojencom za najnovšiu pomoc. Pôžička vo výške 50 miliárd dolárov od skupiny G7 podľa neho pomôže Ukrajine v jej obrane a odolnosti. Zelenskyj to uviedol vo videoprejave zverejnenom na sociálnych sieťach. Informujeme na základe správy agentúry DPA.

6:32 Juhokórejský minister obrany Kim Jong-hjun vo štvrtok označil severokórejské jednotky vyslané do Ruska na podporu jeho vojenského ťaženia na Ukrajine za žoldnierov, ktorí poslúžia ako potrava pre kanóny. Severokórejského vodcu Kim Čong-una obvinil, že predal svoju armádu do "nelegálnej a agresívnej vojny". Informujeme podľa správy agentúry Jonhap.

"Pokiaľ sú vojaci vyslaní do zahraničia, zvyčajne si zachovávajú veliteľskú štruktúru svojej krajiny a hrdo vykonávajú činnosti vo vojenskej uniforme, so svojimi znakmi a vlajkou," vyhlásil Kim. "Severná Kórea sa maskuje ruskou uniformou a koná pod ruským vojenským velením bez akejkoľvek operačnej právomoci," vyhlásil.

6:26 V blízkosti rumunsko-ukrajinských hraníc v stredu večer zaznamenali dva podozrivé lietajúce objekty. Ich prítomnosť spustila letecký poplach a rumunské vzdušné sily k nim nasadili dve stíhačky F-16. V stredu o tom informovalo rumunské ministerstvo obrany. Informáciu sme prevzali z agentúry DPA.

6:12 Ukrajina riskuje oneskorenie pri prijímaní splátky vo výške 4,3 miliardy dolárov z nástroja EÚ pre Ukrajinu v dôsledku nedostatkov v reforme, hovorí ministerstvo zahraničných vecí.

6:08 Na okupovanom Kryme bolo počuť viacero výbuchov.

6:00 Nemecký minister financií navrhuje revíziu právneho postavenia a výhod pre ukrajinských utečencov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinBieloruskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu