Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Holandsko v novembri zavedie hraničné kontroly, aby obmedzilo migráciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

AMSTERDAM — Holandsko koncom novembra zavedie hraničné kontroly ako súčasť súboru opatrení zameraných na obmedzenie prisťahovalectva. Podľa agentúry Reuters o tom v stredu s odvolaním sa na vládne zdroje informovala holandská televízia RTL.

Holandsko tak nasleduje príklad susedného Nemecka, ktoré kontroly na svojich pozemných hraniciach spustilo už v septembri. Rovnaké opatrenie zavedie od 1. novembra na šesť mesiacov aj Francúzsko. Hraničné kontroly sú súčasťou balíka opatrení na potlačenie migrácie, ktorý predložila vláda vedená krajne pravicovou Stranou slobody (PVV) Geerta Wildersa.

Opatrenia zahŕňajú aj obmedzenie platnosti povolení na pobyt na maximálne tri roky a obmedzenie možností pre žiadateľov o azyl, ktorí prišli za svojimi rodinnými príslušníkmi. Tieto návrhy boli súčasťou dohody, ku ktorej dospeli v júli štyri koaličné strany. Dosiahnutie kompromisu im však zabralo niekoľko mesiacov, pretože Wilders trval na vyhlásení národnej azylovej krízy, ktorá by vláde umožnila obísť parlament.

Počet žiadateľov o azyl zostáva v Holandsku stabilný

Proti takémuto kroku sa však postavili nielen opozičné strany, ale aj jeden z koaličných partnerov PVV, ktorí spochybňovali jeho ústavnosť. Nový kompromisný súbor opatrení bude predložený na hlasovanie v dolnej komore parlamentu, kde má vláda väčšinu, ako aj v hornej, kde pravdepodobne získa dostatočnú podporu aj mimo koalície. Počet žiadateľov o azyl zostáva v Holandsku stabilný na úrovni približne 40.000 ročne. Krajina má však už dlhodobo veľké problémy s ich ubytovaním, ktoré podľa odborníkov okrem iného spôsobili úsporné opatrenia a všeobecný nedostatok bytov.

Viac o téme: MigráciaHolandskoHraničné kontroly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu