Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Do prezidentského komplexu v Soule opäť dopadol severokórejský balón s odpadkami

Balón, ktorý pravdepodobne vyslala Severná Kórea.
Balón, ktorý pravdepodobne vyslala Severná Kórea. (Zdroj: TASR/AP/Im Sun-suk/Yonhap via AP)

SOUL - Juhokórejské úrady v noci na štvrtok uviedli, že jeden zo severokórejských balónov s odpadkami dopadol do priestorov prezidentského komplexu v centre metropoly Soul. Informujeme na základe správ agentúr AP a Reuters.

Prezidentova ochranka uviedla, že v spadnutých odpadkoch sa nenachádzali žiadne nebezpečné predmety. Bezprostredne nebolo jasné, či bol prezident Jon Sok-jol v čase pristátia severokórejského balóna v komplexe. Juhokórejské média informovali, že vo vypustených balónoch sa údajne nachádzali aj propagačné materiály kritické k prezidentovej manželke a poznamenali, že KĽDR nedávno začala používať technológiu GPS na presnejšie zhadzovanie balónov na určené miesta. Kórejská prvá dáma je už dlhšie kritizovaná za neprimerané prijímanie darov vrátane luxusnej kabelky.

Ide už druhý prípad, keď severokórejský balón dopadol do priestorov prezidentského komplexu. Podobná situácia sa udiala v júli, pričom tento incident vyvolal obavy o bezpečnosť kľúčových juhokórejských zariadení. Juhokórejskí predstavitelia vtedy uviedli, že odpadky neobsahovali žiadny nebezpečný materiál a nikto nebol zranený. Od konca mája KĽDR vypustila do Južnej Kórey viac ako 5.000 balónov s odpadom ako odvetu na odosielane letákov s kritikou totalitného režimu na severe, ktoré z juhu vypustili aktivisti a severokórejskí prebehlíci.

Viac o téme: BalónOdpadkySeverná KóreaJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu