Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

MIMORIADNY ONLINE Vojnu treba ukončiť! Počet obyvateľov Ukrajiny sa znížil od začiatku invázie

Vladimir Putin a Si Ťin-pching
Vladimir Putin a Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

KAZAŇ - Ruský prezident Vladimir Putin na summite skupiny BRICS v ruskej Kazani rokoval so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Lídri spolu dlhšie diskutovali o vojne na Ukrajine a vzťahoch so Západom. V utorok večer o tom informoval Kremeľ. Informujú správy z agentúr DPA, AFP a Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

aktuálne video

Sú to drony kráľovskej brigády. Ich hlavným cieľom je ničiť nepriateľa údermi z oblohy. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:43 Severokórejskí vojaci zatiaľ neboli nasadení na frontovú líniu na Ukrajine, v súčasnosti sa nachádzajú na ruskom Ďalekom východe. Uviedol to v stredu poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, píše agentúra PAP.

21:30 Spojené kráľovstvo pripravuje ďalšiu skupinu budúcich ukrajinských pilotov F-16, čím sa celkový počet cvičiacich zvýši na 200. "Ďalším krokom je pokročilý výcvik rýchlych prúdových lietadiel a prestavba na F-16 s partnerskými krajinami," uvádza sa vo vyhlásení.

20:35 Venezuelský prezident Nicolás Maduro sa v stredu na summite krajín zoskupenia BRICS v ruskom meste Kazaň stretol so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. Na schôdzke podľa venezuelskej televízie ocenil "nezničiteľné vzťahy" medzi oboma krajinami a vyjadril svoj obdiv Rusku za jeho "boj proti nacizmu", čím narážal na konflikt na Ukrajine. Informuje správa agentúry AFP.

20:10 Rusko je zapojené do rozsiahlych vplyvových operácií namierených voči Fínsku a ďalším európskym krajinám, uviedla fínska ministerka vnútra Lulu Ranneová v reakcii na podozrivé sabotáže a narúšanie poriadku v severskej krajine. Informuje agentúra Reuters.

19:55 Ukrajina popiera, že Rusko po protichodných správach prelomilo obrannú líniu Chasiv Jar. Ruské jednotky sa nedokázali uchytiť v ukrajinských obranných líniách v Chasiv Jar, uviedol hovorca 24. mechanizovanej brigády Andrij Poluchin.

18:25 Ukrajinský projekt „Chcem žiť“ uverejňuje videoodkaz v kórejskom jazyku a vyzýva severokórejských vojakov, aby sa vzdali. 24-hodinová horúca linka „Chcem žiť“, ktorá bola spustená v roku 2022, pomáha ruským vojakom ochotne sa vzdať seba alebo svojich jednotiek.

17:37 Biely dom v stredu oznámil, že skupina G7 napreduje s plánom poskytnúť Ukrajine pôžičku vo výške 50 miliárd dolárov zo zmrazených ruských aktív.Informuje správa agentúry AP. Lídri krajín G7 sa začiatkom roka dohodli, že poskytnú Ukrajine veľkú pôžičku určenú na pomoc v boji proti ruskej invázii. Zástupca poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Daleep Singh uviedol, že Spojené štáty plánujú poskytnúť pôžičku vo výške 20 miliárd dolárov. Ďalších 30 miliárd ponúknu Európska únia, Spojené kráľovstvo, Kanada, Japonsko a ďalší.

17:10 V dôsledku sankcií západných štátov zápasí Rusko s nedostatkom lietadiel. Tento problém sa najnovšie usiluje vyriešiť rokovaniami s niektorými stredoázijskými krajinami, aby ruské vnútroštátne lety prevádzkovali ich aerolínie. Tie by tak mohli pomôcť riešiť rastúci domáci dopyt po leteckej preprave.Informuje agentúra Reuters.

16:38 Nemecké vojenské lietadlá zamerané na vyhľadávanie ponoriek budú dohliadať na severný Atlantický oceán zo základne v Škótsku. Vyplýva to z nového obranného paktu, ktorý uzavrelo Nemecko s Britániou v stredu v Londýne pre rastúcu hrozbu zo strany Ruska. Informuje správa agentúry AP.

16:25 3 roty ruských vojakov zabité a zranené pri útokoch na Selydove, uviedla Národná garda.

15:35 Nemecká prokuratúra v stredu oznámila, že obvinila ruského občana z vraždy dvoch ukrajinských vojakov, ktorí sa v Bavorsku zotavovali zo zranení utŕžených v boji. Píše agentúra Reuters a AP. Ukrajinských vojakov našli v apríli s vážnymi bodnými ranami pred nákupným centrom v bavorskom meste Murnau am Staffelsee. Jeden z nich, 36-ročný, zomrel priamo na mieste, druhý, 23-ročný, zraneniam podľahol v nemocnici. Krátko na to zadržala polícia v súvislosti s ich vraždou 57-ročného Rusa, ktorý je odvtedy vo väzbe v Mníchove.

15:00 Spojené štáty majú dôkazy, že severokórejskí vojaci sú v Rusku. Uviedol to v stredu americký minister obrany Lloyd Austin, informuje agentúra DPA a televízie CNN."Čo presne robia, sa ešte uvidí... Ak sú spolubojovníkmi, ak je ich zámerom zúčastniť sa na tejto vojne v mene Ruska, je to veľmi, veľmi vážny problém," povedal Austin novinárom počas cesty do Ríma. Dodal, že by to malo ďalekosiahle dôsledky.

14:24 Severná Kórea vyslala do Ruska ďalších 1500 svojich vojakov, ktorých by tam teraz dovedna malo byť už 3000. Juhokórejských poslancov o tom v stredu informovala tamojšia tajná služba (NIS) s tým, že do decembra by sa počet severokórejských vojakov v Rusku mal vyšplhať na 10.000 vojakov. Informuje agentúra AFP a Jonhap. 

14:00 Európska únia v stredu apelovala na lídrov zúčastňujúcich sa na summite skupiny BRICS v Rusku, aby prezidenta Vladimira Putina vyzvali na ukončenie vojny na Ukrajine. Informuje agentúra Reuters.

13:27 Gruzínske úrady zadržali českého novinára Raya Baseleya, ktorý sa pravidelne venuje dianiu na Ukrajine či práve v Gruzínsku. Tbilisi tento krok podľa hovorcu českého rezortu diplomacie Daniela Drakea zatiaľ nevysvetlilo.

Na prípad v stredu upozornil portál stanice CNN Prima News. Podľa neho mužovi miestne úrady bez udania dôvodu nedovolili vstúpiť na územie Gruzínska, o čom ešte sám informoval na sociálnej sieti. "Dnes o 19:30 mi bol bez zdôvodnenia zamietnutý vstup do Gruzínska. Toto je neprijateľné, ani miestna pohraničná stráž nevie, prečo mi vstup nebol umožnený," napísal Baseley.

13:17 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu na úvod oficiálneho otvorenia summitu BRICS vyhlásil, že v súčasnosti prebieha "dynamický a nezvratný" proces utvárania multipolárneho svetového poriadku. Táto skupina rozvíjajúcich sa ekonomík podľa neho posilňuje svoju autoritu v medzinárodných záležitostiach. Informuje agentúra AFP.

V ruskom meste Kazaň sa od utorka na trojdňovom summite BRICS stretáva približne 20 hláv štátov a predsedov vlád. Medzi nimi je aj čínsky prezident Si Ťin-pching, indický premiér Naréndra Módí či turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

11:42 Ruský prezident Vladimir Putin diskutoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom na okraji samitu BRICS o štruktúre vzájomných platieb medzi oboma krajinami. Uviedla to v stredu tlačová agentúra RIA s odvolaním sa na poradcu Kremľa pre zahraničnú politiku Jurija Ušakova. Informuje Reuters.

Rusko chce, aby krajiny BRICS našli alternatívne riešenia medzinárodných platieb. Dúfa, že mu to pomôže vyriešiť narastajúce problémy pri obchodných transakciách, a to aj so spriatelenými krajinami, ako je Čína. Tamojšie banky sa totiž obávajú, že by ich mohli zasiahnuť sekundárne sankcie zo strany USA za obchodovanie s Ruskom pre jeho inváziu na Ukrajinu.

8:48 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 57 z 81 nepriateľských dronov typu Šáhed, ktoré Rusko proti Ukrajine vypustilo. Ďalších 15 ruských dronov sa zrútilo, uviedlo dnes ráno ukrajinské letectvo. Ruská obrana počas noci zničila 14 ukrajinských bezpilotných lietadiel, štyri nad Rostovskou oblasťou a desať nad anektovaným Krymom, ako aj štyri ukrajinské námorné drony, teda bezposádkové diaľkovo ovládané plavidlá, plávajúce ku Krymu, oznámilo dnes ruské ministerstvo obrany bez ďalších podrobností. Analytici ukrajinského projektu DeepState a amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) podľa médií potvrdzujú postup ruských síl na východe Ukrajiny.

7:17 Posmrtné memoáre ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, v ktorých opisuje svoj život vrátane pobytu v ruskom väzení, boli na celom svete zverejnené v utorok. Knihu s názvom Patriot začal Navaľnyj písať ešte v roku 2020 po tom, čo bol otrávený novičokom. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Kniha opisuje Navaľného mladosť, osobný život, aktivizmus a boj proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Navaľnyj pracoval na rukopise a denníkoch, ktoré tvoria základ knihy, až do svojej smrti. Zomrel vo februári vo veku 47 rokov v ruskom väzení, kde si odpykával 19-ročný trest za údajný extrémizmus.

Putin a Si Ťin-pching rokovali o vojne na Ukrajine

"Keďže útočia na naše záujmy aj na záujmy Číny, boli to témy na diskusiu," uviedol Putinov hovorca Dmitrij Peskov v ruskej televízii s odkazom na západné štáty. Dodal, že Moskva a Peking majú podobný pohľad a prístup k medzinárodnej politike. DPA pripomína, že Čína oficiálne zastáva k vojne na Ukrajine neutrálny postoj a uznáva jej územnú celistvosť. Moskvu však nikdy za inváziu nekritizovala a s Ruskom prehlbuje obchodné vzťahy.

Podľa čínskej štátnej televízie Si na stretnutí opätovne označil Putina za svojho "starého priateľa" a vyhlásil, že "medzinárodnú scénu zachvátil chaos. Strategické partnerstvo Pekingu s Moskvou je preto v čase najvýznamnejších zmien za uplynulých sto rokov silou, ktorá podporuje stabilitu."

Ruský prezident deklaroval, že "rusko-čínska spolupráca vo svetových záležitostiach je jedným z hlavných stabilizačných faktorov na svetovej scéne", a dodal, že Rusko má "v úmysle ďalej posilňovať koordináciu na všetkých multilaterálnych platformách s cieľom zabezpečiť globálnu bezpečnosť a spravodlivý svetový poriadok".

Trojdňový summit v meste Kazaň, na ktorom sa zúčastňuje viac ako 20 hláv štátov i generálny tajomník OSN António Guterres, je najväčším podujatím v Rusku od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Moskva podľa AFP dúfa, že skupina BRICS sa stane akousi protiváhou k "hegemónii" Západu.

Čínsky prezident vyhlásil, že spolupráca v skupine BRICS je "najdôležitejšou platformou pre solidaritu a spoluprácu medzi rýchlo sa rozvíjajúcimi trhovými štátmi a rozvojovými krajinami" a že je "nosnou silou pri realizácii rovnocennej a usporiadanej globálnej multipolarity".

Počet obyvateľov Ukrajiny sa od ruskej invázie znížil o desať miliónov

Počet obyvateľov Ukrajiny sa od začiatku rozsiahlej ruskej invázie v roku 2022 znížil o desať miliónov, teda asi o štvrtinu. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedla predstaviteľka OSN Florence Bauerová, podľa ktorej stojí za úbytkom populácie útek utečencov z vlasti pred bojmi, prudko klesajúca pôrodnosť a vojnové úmrtia.

"Pôrodnosť prudko klesla a v súčasnosti sa pohybuje okolo jedného dieťaťa na ženu, čo je jedna z najnižších hodnôt na svete," uviedla na tlačovej konferencii v Ženeve Bauerová z Populačného fondu OSN (UNFPA), kde vedie sekciu pre východnú Európu. Na udržanie stabilnej populácie je podľa Reuters potrebná pôrodnosť 2,1 detí na ženu.

Ukrajina mala v roku 1991, keď sa rozpadol Sovietsky zväz, vyše 50 miliónov obyvateľov. Podobne ako ďalšie východoeurópske krajiny alebo štáty strednej Ázie následne zažila populačný pokles. V roku 2021 mala podľa Reuters približne 40 miliónov obyvateľov. Ruská invázia zhoršila už tak ťažkú demografickú situáciu, uviedla Bauerová.

Na úbytku obyvateľov sa podpísal aj útek do zahraničia

Najviac sa na úbytku obyvateľov krajiny podpísal útek zhruba 6,7 milióna ľudí do zahraničia. Faktorom sú aj vojnové úmrtia. "Je komplikované získať presné čísla, ale odhady sa pohybujú okolo desiatok tisíc obetí," povedala Bauerová.

Bezprostredný dopad je podľa nej vidieť v niektorých vyľudňujúcich sa regiónoch, existujú dediny, kde zostali len starší ľudia. Na presné vyčíslenie dopadu ruskej vojenskej agresie na ukrajinskú populáciu ale bude treba podľa Bauerovej počkať na koniec vojny, keď bude možné vykonať sčítanie ľudu.

Rusko, ktoré malo pred svojím vojenským ťažením na Ukrajine vyše 140 miliónov obyvateľov, tiež zaznamenalo zhoršenie svojej demografickej situácie, poznamenal Reuters a upozornil na dáta ruského štatistického úradu Rosstat publikované v septembri, podľa ktorých krajina zaregistrovala v prvých šiestich mesiacoch tohto roka najnižšiu pôrodnosť od roku 1999. V najrozľahlejšej krajine sveta sa narodilo v prvom polroku 599 600 detí, čo je o 16 000 menej ako v rovnakom období vlaňajška.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu