Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Muskovými darmi pred registrovaných voličov sa zaoberajú federálne orgány

(Zdroj: SITA/Sean Simmers/The Patriot-News via AP)

WASHINGTON - Americké ministerstvo spravodlivosti v stredu poslalo varovanie lobingovej organizácii, ktorú finančne podporuje Elon Musk. Ministerstvo upozornilo, že dary vo výške milión dolárov, ktoré organizácia poskytuje, môžu byť v rozpore s federálnymi zákonmi. V stredu o tom informovala televízia CNN s odvolaním sa na informované osoby. Musk v kampani podporuje republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Informujeme podľa CNN a agentúry Reuters.

Musk v sobotu počas prejavu pred davom v Pensylvánii oznámil, že každý deň až do dňa volieb rozdá milión dolárov tomu, kto podpíše jeho online petíciu na podporu americkej ústavy. Cez víkend už odovzdal šeky na milión dolárov dvom ľuďom. Obaja pochádzajú z Pensylvánie, ktoré je kľúčovým štátom, ktorý môže rozhodnúť o víťazovi prezidentských volieb.

Muskova petícia je podmienená registráciou voličov v danom štáte, čo vyvoláva podozrenia, že Musk sa snaží mobilizovať voličov pre Trumpa. CNN pripomína, že federálne zákony explicitne zakazujú mobilizáciu voličov prostredníctvom finančnej motivácie. Muskovu petíciu taktiež môžu podpísať iba voliči v siedmich kľúčových štátoch, kde budú výsledky volieb mimoriadne tesné a rozhodnú o víťazovi volieb. Musk, ktorý je podľa časopisu Forbes najbohatším človekom na svete, podľa dostupných údajov doteraz poskytol lobingovej skupine America PAC najmenej 75 miliónov dolárov, čím sa táto organizácia stala kľúčovou súčasťou Trumpovej predvolebnej kampane.

Voľby v USA sa začnú v utorok 5. novembra

Politický akčný výbor alebo "super PAC", je lobingová organizácia, ktorá môže v neobmedzenej výške utrácať na kampane v prospech či neprospech rôznych politických ideí či osôb v USA. Takzvané PAC sa angažujú aj vo volebných kampaniach, avšak nesmie ich viesť politická strana či kandidát. Môžu ich vytvárať firmy, odbory či odborné komory a môžu priamo prispievať jednotlivým kandidátom alebo politickým stranám, výška ich príspevkov je však regulovaná. Voľby v USA sa začnú už v utorok 5. novembra. Exprezident Donald Trump sa v nich postaví demokratke a súčasnej viceprezidentke Kamale Harrisovej.

Viac o téme: DaryVoličiDonald TrumpElon MuskPrezidentské voľby USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu