Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

MIMORIADNY ONLINE Europarlament schválil plán požičať Ukrajine 35 miliárd eur na obnovu a obranu

Na snímke ukrajinskej záchrannej služby záchranári odstraňujú trosky po nočnom ruskom útoku navádzanými bombami v Záporožskej oblasti na Ukrajine v pondelok 21. októbra 2024.
Na snímke ukrajinskej záchrannej služby záchranári odstraňujú trosky po nočnom ruskom útoku navádzanými bombami v Záporožskej oblasti na Ukrajine v pondelok 21. októbra 2024. (Zdroj: SITA/Ukrajinská pohotovostná služba prostredníctvom agentúry AP)

KYJEV - Ruské útoky pripravili v pondelok o život troch ľudí v juhoukrajinskom meste Záporožie; ďalšie tri osoby zahynuli aj v Doneckej oblasti blízko frontovej línie, uviedli tamojšie úrady. Informuje agentúra Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Intenzívny výcvik ukrajinských vojakov - budúci velitelia čaty si zdokonaľujú svoje bojové schopnosti. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

17:08 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok zahlasovali za Mechanizmus ukrajinskej úverovej spolupráce, plán EÚ požičať Ukrajine 35 miliárd eur na jej obnovu a obranu proti Rusku. K tejto téme sa pre TASR vyjadrili slovenskí europoslanci z rôznych politických frakcií a strán.

17:01 Poľsko stiahne svoj súhlas s fungovaním ruského generálneho konzulátu v Poznani, čím znemožní jeho prevádzku. V utorok to oznámil poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, ktorý rozhodnutie odôvodnil sabotážnymi aktivitami Ruska v Poľsku a Európe. TASR o tom informuje podľa agentúr Reuters, AFP, PAP a webstránky ruského ministerstva zahraničných vecí.

16:24 Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v utorok vyhlásil, že Rusko považuje za cenného spojenca a priateľa. Urobil tak počas rozhovoru s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v rámci summitu skupiny BRICS v Kazani. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

"Naďalej vnímame Rusko ako cenného spojenca a cenného priateľa, ktorý nás podporoval od začiatku: od čias nášho boja proti apartheidu až po súčasnosť," povedal Ramaphosa ruskému náprotivku. "Tu v Kazani nás v rámci rodiny BRICS čakajú dôležité diskusie," dodal.

16:12 Indický premiér Naréndra Módí v utorok na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom počas summitu skupiny BRICS povedal, že si praje, aby sa konflikt na Ukrajine vyriešil mierovo a rýchlo. Opätovne tiež ponúkol, že sprostredkuje mierové rozhovory. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

15:41 Populácia Ukrajiny sa od začiatku invázie ruských síl vo februári 2022 zmenšila odhadom o viac než osem miliónov obyvateľov. V piatok o tom informoval Populačný fond OSN (UNFPA), infomrujeme podľa správy agentúry AFP.

15:24 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu v utorok rozhodol, že zákon, ktorý ukladá mimovládnym organizáciám, ale aj novinárom a volebným pozorovateľom v Rusku povinnosť registrovať sa ako tzv. zahraniční agenti, je stigmatizujúci, zavádzajúci a aplikovaný nevhodným spôsobom. Informujeme s odvolaním sa na agentúru AFP.

15:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina nežiada od svojich západných spojencov jadrové zbrane, aby sa mohla brániť proti Rusku. Jeho vyjadrenia podľa agentúry AFP pôvodne podliehali informačnému embargu, zverejnili ich v utorok, píše TASR.

14:35 USA poskytnú Ukrajine ďalších 800 miliónov dolárov na posilnenie domácich kapacít na veľké vzdialenosti, hovorí Zelenskyj.

13:19 Nálet ukrajinských dronov poškodil dva liehovary v Tulskej oblasti, ležiace južne od Moskvy, oznámil počas noci na dnes gubernátor ruského regiónu Dmitrij Miljajev. Ukrajinské drony tiež zasiahli chemičku v Tambovskej oblasti, priemyselný podnik vo Voronežskej oblasti a infraštruktúrne objekty v okupovanom Enerhodare, informovali miestne úrady podľa agentúry TASS. Ruské ministerstvo obrany zároveň oznámilo zostrelenie 77 bezpilotných prostriedkov a dobytie dediny v Doneckej oblasti.

12:17 Europoslanci schválili poskytnutie pôžičky Ukrajine vo výške až 35 miliárd eur. Splátky majú hradiť výnosy zo zmrazeného ruského štátneho majetku. Podľa materiálov Európskej komisie Ukrajina, ktorá sa bráni ruskej invázii, bude môcť použiť prostriedky na pokrytie okamžitých potrieb aj na rekonštrukciu. Pomoc je súčasťou dohody krajín Skupiny G7 na poskytnutie Ukrajine prostriedkov vo výške až 50 miliárd dolárov prostredníctvom pôžičiek krytých výnosmi zo zmrazeného ruského majetku.

12:07 Južná Kórea môže zvážiť priame dodávky zbraní Kyjevu ako súčasť opatrení proti zosilňujúcej vojenskej spolupráci Ruska so Severnou Kóreou. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedla kancelária juhokórejského prezidenta. Soul tvrdí, že Pchjongjang vyslal do Ruska vojakov, aby bojovali na Ukrajine na strane Moskvy.

11:26 Francúzsky vedec Laurent Vinatier sa odvolal proti trojročnému trestu odňatia slobody, ktorý mu minulý týždeň uložil ruský súd za porušenie zákona o tzv. zahraničných agentoch. Oznámil to v utorok súd v Moskve, informuje agentúra AFP. "Odvolanie proti rozsudku bolo zaregistrované 21. októbra," uviedol súd na svojej webstránke.

10:45 O ruskej agresii voči Ukrajine a jej dôsledkoch pre bezpečnosť dnes hovoril český minister zahraničia Jan Lipavský pri prednáške v Taškente na miestnej diplomatickej akadémii. Uviedol to na sieti X. V Uzbekistane sa Lipavský stretne s ministrom zahraničných vecí Bachtijorom Saidovom, prijme ho tiež podpredseda vlády pre ekonomické záležitosti Džamšíd Chodjajev. Český minister zahraničia navštívil Uzbekistan prvýkrát od roku 1995.

10:28 Viac než 20 hláv štátov sa v utorok stretáva v ruskom meste Kazaň, kde otvoria trojdňový summit skupiny BRICS. Schôdzka na najvyššej úrovni v takomto rozsahu sa uskutoční v Rusku prvýkrát od začiatku invázie jeho síl na Ukrajinu vo februári 2022. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

10:25 Ruskí predstavitelia, ktorí majú blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi, tvrdia, že je v konečnom dôsledku jedno, či americké prezidentské voľby 5. novembra vyhrá republikán Donald Trump alebo demokratka Kamala Harrisová. Ruská štátna televízia vo svojom vysielaní o amerických prezidentských voľbách však silno straní exprezidentovi Trumpovi, píše agentúra Reuters.

10:12 Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa v noci na utorok podarilo zostreliť 42 ruských dronov. Celkovo vyslala ruská armáda počas nočného útoku na Ukrajinu 60 dronov, oznámila ukrajinská armáda. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

V Sumskej oblasti na východe Ukrajiny si ruský dronový útok na obytnú budovu vyžiadal tri civilné obete, medzi ktorými je podľa slov tamojšieho gubernátora Ihora Kalčenka aj jedno dieťa. Kalčenko uviedol, že sa ruský útok zameral na obytnú štvrť a kritickú infraštruktúru.

9:46 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa za to, že prijal pozvanie od ruského prezidenta Vladimira Putina na summit skupiny BRICS, zatiaľ čo pozvanie na mierový summit vo Švajčiarsku organizovaný Ukrajinou neprijal. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

6:55 Nálet ukrajinských dronov poškodil dva liehovary v Tulskej oblasti, ležiace južne od Moskvy, oznámil počas noci na dnes gubernátor ruského regiónu Dmitrij Miljajev. Ukrajinské drony tiež zasiahli chemičku v Tambovskej oblasti a priemyselný podnik vo Voronežskej oblasti, informovali miestne úrady podľa agentúry TASS. Ruská protivzdušná obrana počas noci zničila 18 ukrajinských dronov, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

6:48 Tri civilné obete na životoch si v noci na utorok vyžiadal ruský dronový útok v obytnej štvrti vo východoukrajinskej Sumskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Ihor Kalčenko. Informuje agentúra Reuters. Medzi obeťami je podľa neho aj jedno dieťa.

6:20 Vedenie podniku na výrobu elektroniky Kremnij El v Brjansku na západe Ruska uviedlo, že po útoku ukrajinských dronov v závode vznikli požiare, uviedol dnes server Meduza a dodal, že Kremnij El je jedným z najväčších ruských závodov na výrobu elektroniky, využívanej vo vojenskom priemysle. Podnik v Brjansku, ktorý leží asi 400 kilometrov juhozápadne od Moskvy, sa stal terčom ukrajinských dronov už vlani v auguste a septembri.

6:15 Nálet ukrajinských dronov poškodil dva liehovary v Tulskej oblasti, ležiace južne od Moskvy, oznámil počas noci na dnes gubernátor ruského regiónu Dmitrij Miljajev. Oba závody, v meste Jefremov a v obci Lužkovskij, sú od seba vzdialené asi 150 kilometrov, napísal server BBC News.

Nálet sa podľa gubernátora obišiel bez obetí a ranených. "Situácia je pod kontrolou," ubezpečil na sociálnej sieti. Obyvatelia Jefremova počas noci hlásili dva výbuchy a požiar v okolí miestnej tepelnej elektrárne, dodala BBC. Okresné mesto má necelých 40 000 obyvateľov, nachádza sa približne 300 kilometrov južne od Moskvy.

6:10 V prípade, že by Severná Kórea vyslala svojich vojakov na Ukrajinu, aby tam bojovali po boku Ruska, by išlo o "nebezpečný a nanajvýš znepokojujúci vývoj", uviedli v pondelok Spojené štáty na pôde Bezpečnostnej rady OSN. Informuje agentúra Reuters. "Konzultujeme so svojimi spojencami a partnermi o dôsledkoch takéhoto dramatického kroku," povedal pred 15-člennou bezpečnostnou radou námestník veľvyslanca USA pri OSN Robert Wood.

6:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok svojich vojakov, aby vydržali a zotrvali v ruskej Kurskej oblasti, kde ukrajinská armáda v auguste uskutočnila prekvapivý prienik. Informuje agentúra DPA.

V protiklade s tvrdeniami, že ruské jednotky Ukrajincov z Kurskej oblasti vytláčajú, Zelenskyj naopak vyhlásil, že predmostie je tam silné. "Držíme svoje územie a každému jednému vojakovi ďakujem za statočnosť," uviedol ukrajinský prezident v pravidelnom videoposolstve.

Ruské útoky v Doneckej i Záporožskej oblasti si vyžiadali šesť obetí na životoch

Gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov na platforme Telegram napísal, že ruský útok na obytnú štvrť, ku ktorému došlo v pondelkových ranných hodinách, si vyžiadal tri obete na životoch.

Gubernátor východoukrajinskej Doneckej oblasti Vadym Filaškin spresnil, že pri ruskom otreľovaní mesta Myrnohrad zahynuli dvaja ľudia. Mesto sa nachádza východne od Pokrovsku, ktorý je cieľom pri ruskom postupe ďalej smerom na západ, pripomína Reuters.

Ďalšia osoba prišla v Doneckej oblasti o život v meste Kurachove, ktoré je taktiež vystavené intenzívnym ruským útokom.

Reuters pripomína, že správy nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. Rusko odmieta cielenie na civilistov, pravidelne však vystreľovalo rakety i drony na mestá ďaleko za frontovou líniou, konštatuje agentúra.

Putin sa stretne so šéfom OSN, diskutovať budú aj o vojne na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok stretne s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom, aby s ním prediskutoval konflikt na Ukrajine. Ide o prvú cestu šéfa OSN do Ruska za viac ako dva roky, oznámil v pondelok Kremeľ.

Stretnutie sa uskutoční popri summite skupiny BRICS v Kazani. Moskva chce prostredníctvom tohto fóra Západu ukázať, že jeho pokusy izolovať Rusko v súvislosti s ofenzívou na Ukrajine zlyhali. OSN plánované stretnutie nepotvrdila, už predtým sa však hovorilo o účasti Guterresa na summite. Putin s ním má podľa Kremľa diskutovať aj o činnosti OSN a situácii na Blízkom východe.

Šéf OSN opakovane kritizoval vojenskú ofenzívu Moskvy na Ukrajine a povedal, že pre svet predstavuje nebezpečný precedens. Vyzval zároveň na spravodlivý mier, ktorý rešpektuje medzinárodné právo a územnú celistvosť Ukrajiny. Guterres sa s Putinom stretol v Moskve v apríli 2022, dva mesiace po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Vtedy diskutovali o návrhoch na humanitárnu pomoc a evakuáciu civilistov zo zón konfliktu.

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by Kyjev alebo Moskva boli otvorené širším rokovaniam o urovnaní dva a pol roka trvajúceho konfliktu. Putin požaduje, aby Ukrajina fakticky kapitulovala a vzdala sa väčšieho územia na juhu a východe krajiny, čo je jeho podmienkou prímeria. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to odmieta, pripomína AFP.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu