Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Pri útokoch na predmestie Bejrútu zahynulo päť osôb: Metropolou Damask otriasla explózia, z útoku obviňujú Izrael

AKTUALIZOVANÉ
(Zdroj: koláž SITA/AP Photo)

BEJRÚT - V stredu večer pokračovali vzájomné útoky medzi Izraelom a libanonským proiránskym hnutím Hizballáh. Libanonské štátne médiá uviedli, že Izrael podnikol viacero náletov na južné predmestia Bejrútu a zaútočil aj na bejrútsku pobočku proiránskej televízie al-Majadín. Informujeme na základe správy agentúry AFP a DPA.

10:00 Izraelská armáda v stredu obvinila šiestich novinárov spravodajskej televízie al-Džazíra, ktorí pokrývajú vojnu v Pásme Gazy, z toho, že sú súčasnými alebo bývalými platenými bojovníkmi palestínskych militantných skupín. Al-Džazíra toto obvinenie odmieta, informujeme podľa správy agentúry AP.

8:15 Nemecká vláda výrazne rozširuje svoje licencie na dodávky zbraní do Izraela, čím prekonáva predchádzajúce odhady. Vyplýva to z informácií, ktoré vo štvrtok zverejnilo nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Informujeme podľa správy agentúry DPA. Povolenia na vývoz vojenského materiálu do Izraela dosiahli od augusta celkovú sumu 94,05 milióna eur. Táto suma je viac než dvojnásobne vyššia ako suma 45,74 milióna eur, ktorú za obdobie celého roka do 13. októbra ministerstvo hospodárstva v Berlíne oznámilo hospodárskemu výboru dolnej komory nemeckého parlamentu (Bundestag).

7:24 Traja libanonskí vojaci vrátane jedného dôstojníka zahynuli pri izraelskom útoku počas evakuácie zranených osôb pri obci Jater v južnom Libanone. Vo vyhlásení to uviedla libanonská armáda. Informujeme podľa agentúry Reuters.

"Celkový počet náletov, ktoré dnes večer podniklo nepriateľské letectvo na južné predmestia, je doteraz desať," uviedla libanonská tlačová agentúra. Na zverejnených záberoch bolo vidieť mohutný výbuch, po ktorom nasledovali menšie explózie v oblasti. Libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pri útokoch zomrelo najmenej päť ľudí a viacero sa zranilo. Zrovnaných so zemou je údajne šesť budov.

Libanonská proiránska vysielacia spoločnosť al-Majadín informovala o "izraelskom útoku na (jej) kanceláriu v Bejrúte," pričom uviedla, že pred útokom bola evakuovaná. Kancelária je podľa televízie pod dvoch zásahoch izraelským raketami úplne zničená. V stredu večer útočil aj Hizballáh, ktorý podľa vlastných slov presne zasiahol zbrojársky podnik v izraelskom Tel Avive.

Hizballáh v stredu uviedol, že izraelská armáda preniká ďalej do južného Libanonu a postupuje v oblasti okolo mesta Ajtarún neďaleko hraníc. Ajtarún leží východne od mesta Bint Jbeil, ku ktorému sa izraelské sily približujú z viacerých strán. Prešli už cez dediny Jaron a Maroun al-Ras na juhu, ktoré boli podľa Hizballáhu z veľkej časti zničené. Ďalšia pozemná ofenzíva prebieha cez mesto Nákúra na pobreží Stredozemného mora v okolí Adajse ďalej na sever.

Metropolou Damask otriasla explózia, z útoku obviňujú Izrael

Pri explózii v sýrskej metropole Damask a útoku na vojenské zariadenie pri meste Homs zomrel jeden vojak a sedem ľudí sa zranilo. Informovalo o tom sýrske ministerstvo obrany a sýrska štátna televízia, ktorá uviedla, že išlo o dôsledok "izraelskej agresie". Informujeme podľa agentúr Reuters s AFP.

Podľa tlačovej agentúry SANA, Izrael zaútočil na obytnú budovu v jednej z centrálnych štvrtí Damasku. Sýrske ministerstvo obrany uviedlo, že k došlo aj k materiálnym škodám, avšak neposkytlo bližšie podrobnosti. O obetiach na životoch informovalo aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Reuters pripomína, že Izrael zvyčajne nekomentuje správy o svojich útokoch v Sýrii. Izrael zrejme na Damask útočil aj v pondelok. Pri útoku riadenou strelou na auto vtedy zahynulo viacero ľudí vrátane šéfa jednotky finančných prevodov libanonského hnutia Hizballáh.

Viac o téme: Vojnaútok IzraelLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu