Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Obrovský škandál pred expanziou na Slovensko: Biedronka dostala rekordnú pokutu, neférové praktiky!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Konkurencia medzi obchodnými reťazcami na Slovensku sa už čoskoro rozrastie o poľského giganta Biedronku. Ešte pred svojím vstupom na slovenský trh ale spoločnosť čelí obrovským problémom v Poľsku, kde jej bola uložená pokuta vo výške viac ako 500 miliónov poľských zlotých, čo je približne 116 miliónov eur. Dôvodom je zneužívanie dominantného postavenia vo vzťahu k dodávateľom.

Poľský súd potvrdil pokutu vo výške 506 miliónov zlotých pre Biedronku, ktorú vlastní portugalská skupina Jerónimo Martins, informuje portál Notesfrompoland.com. Biedronka, ktorá je najväčším supermarketovým reťazcom v Poľsku z hľadiska tržieb, čelí obvineniu, že využívala svoju silnú pozíciu na trhu a nutila dodávateľov poskytovať dodatočné zľavy na produkty až po ich dodaní.

„Toto rozhodnutie je veľmi dôležitým signálom pre trh, najmä pre najväčšie spoločnosti,” uviedol po verdikte Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže a spotrebiteľov (UOKiK). „Obchodné reťazce by mali dodávateľom platiť ceny, na ktorých sa dohodli pri uzatváraní zmlúv.“ UOKiK pôvodne v roku 2020 uložil skupine Jerónimo Martins pokutu vo výške 723 miliónov zlotých, pričom tvrdil, že spoločnosť „neférovým spôsobom zarábala na úkor dodávateľov potravín“, predovšetkým v sektore ovocia a zeleniny.

Úrad v tom čase uviedol, že dodávatelia boli často až na konci účtovného obdobia informovaní o potrebe poskytnutia zľavy. V prípade, že odmietli, im hrozili finančné sankcie. „Pri uzatváraní zmluvy tak dodávatelia nevedeli, koľko si v skutočnosti zarobia, pretože majiteľ Biedronky mohol kedykoľvek požadovať zníženie odmeny poskytnutím dodatočnej zľavy,“ napísal UOKiK v roku 2020.

Biedronka sa údajne „neférovým spôsobom obohacovala na úkor dodávateľov potravín“, pričom prostredníctvom týchto praktík získala viac ako 600 miliónov zlotých. Napriek tomu, že pokuta bola teraz súdom znížená, UOKiK toto rozhodnutie považuje ako „precedensový rozsudok“, ktorý potvrdzuje jeho postupy na ochranu poľských dodávateľov a výrobcov potravín.

Biedronka sa voči obvineniam bráni

Biedronka však svoju vinu neuznáva a zdôrazňuje, že podľa rozhodnutia súdu sa sporné praktiky týkali len siedmich z 214 dodávateľov ovocia a zeleniny. Spoločnosť zároveň tvrdí, že rozsudok v týchto prípadoch bol nesprávny. „Biedronka buduje partnerstvá s poľskými dodávateľmi už takmer 30 rokov a tieto vzťahy sú postavené na základoch transparentnosti a čestnosti,“ uviedla spoločnosť, pričom nekomentovala, či sa plánuje voči rozsudku odvolať.

Poľský maloobchodný reťazec Biedronka by mal na Slovensku otvoriť svoje brány už koncom roka
Zobraziť galériu (2)
Poľský maloobchodný reťazec Biedronka by mal na Slovensku otvoriť svoje brány už koncom roka  (Zdroj: Biedronka)

Tento verdikt nie je jediným problémom, ktorému Biedronka čelí. V roku 2021 dostala pokutu vo výške 60 miliónov zlotých za zavádzanie spotrebiteľov tým, že zahraničné výrobky označovala ako poľské. Spoločnosť sa tiež tento rok dostala do právnych sporov kvôli údajne klamlivým reklamám v rámci cenovej vojny s reťazcom Lidl.

Biedronka, ktorá prevádzkuje viac ako 3 500 predajní v Poľsku, bola v roku 2023 podľa časopisu Forbes najväčším supermarketovým reťazcom v krajine. Spoločnosť zaznamenala tržby vo výške viac ako 85 miliárd zlotých, čím prekonala konkurenčné nemecké reťazce Lidl a Eurocash.

Expanzia na slovenský trh

Poľský maloobchodný reťazec by mal svoje brány na Slovensku otvoriť už koncom tohto roka. Túto informáciu potvrdila ešte na jeseň minulého roka riaditeľka firmy Jerónimo Martins Ana Luisa Virginia. Zákazníci sa tak už čoskoro môžu tešiť na nové obchody v Leviciach, vo Zvolene, v Nových Zámkoch, v Senici či v Považskej Bystrici.

Viac o téme: Pokuta PoľskoBiedronka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu