Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

MIMORIADNY ONLINE Boje neutíchajú: Po ruskom útoku hlásia najmenej desať obetí v Doneckej oblasti

Po ruskom útoku v obci Vilniansk je hlásených najmenej sedem obetí Zobraziť galériu (4)
Po ruskom útoku v obci Vilniansk je hlásených najmenej sedem obetí (Zdroj: X/Mykola Kuleba)

KYJEV - Desať ukrajinských civilistov zadržiavaných v Rusku a Bielorusku bolo prepustených na základe dohody sprostredkovanej Vatikánom, uviedol v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informujeme podľa správ agentúr AFP a Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Deň ústavy Ukrajiny: Deň vojny č. 856

Deň ústavy Ukrajiny: Deň vojny č. 856 (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

20:31 Najmenej desať ľudí zahynulo v sobotu pri ruských raketových útokoch na juhoukrajinské mesto Vilniansk a dediny v Doneckej oblasti na východe krajiny. Útoky prišli po mesiacoch, keď boli ukrajinské sily vojensky v úzadí a Moskva v uplynulých týždňoch podnikla niekoľko ofenzív, informuje tlačová agentúra AFP.

19:45 Ruský útok na ukrajinské mesto Vilňansk neďaleko Záporoží si vyžiadal sedem mŕtvych vrátane dvoch detí, uviedol dnes šéf oblasti Ivan Fedorov. Zásah podľa neho utrpel infraštruktúrny objekt, obchod a obytné domy.

19:03 Ruský útok na ukrajinské mesto Vilňansk neďaleko Záporoží si vyžiadal šesť mŕtvych a osem zranených, uviedol dnes šéf oblasti Ivan Fedorov. Zásah podľa neho utrpel infraštruktúrny objekt, obchod a obytné domy.

17:12 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleva v sobotu upozornil, že v spojitosti s konfliktom na Ukrajine by mal byť cieľom spravodlivý a trváci mier. Mier bez spravodlivosti podľa neho povedie k ďalšej vojne. Uviedol to počas fóra v chorvátskom meste Dubrovník, píše agentúra Hina.

15:00 Bielorusko umiestňuje do blízkosti hraníc s Ukrajinou ďalšie systémy protivzdušnej obrany s cieľom chrániť zariadenia kritickej infraštruktúry. Dôvodom je zvýšenie aktivity ukrajinských dronov. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

14:59 Rusko v sobotu oznámilo dobytie ďalšej osady na východe Ukrajiny počas snahy obsadiť mesto Toreck v Doneckej oblasti. Informuje o tom správa z agentúry AFP. Toreck leží severozápadne od Gorlivky, ktorá je od roku 2014 pod kontrolou separatistov. Mesto bolo doteraz do značnej miery ušetrené od najhorších bojov. V posledných týždňoch sa situácia zmenila po tom, ako moskovské sily začali postupovať.

13:37 Ruské vojská dobyli osadu Šumy pri Torecku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ohlásilo dnes podľa tlačových agentúr ruské ministerstvo obrany. Moskva tvrdí, že Ukrajinci pri týchto bojoch prišli o 360 vojakov, poznamenala BBC s tým, že vo vojnových podmienkach nemôže ruské tvrdenie okamžite overiť z nezávislých zdrojov. Ruská strana vlastné straty neoznamuje. Osada Šumy mávala svojho času 95 obyvateľov, aspoň podľa údajov z doteraz posledného sčítania ľudu na Ukrajine v roku 2001.

13:28 Ukrajina zaútočila na Stredisko pre diaľkovú vesmírnu komunikáciu na Kryme 24. júna.

12:03 EÚ rozšírila niekoľko sankcií proti Rusku aj na Bielorusko.

11:32 V dôsledku ruskej agresie prišlo na Ukrajine o život 551 detí a ďalších 1411 utrpelo zranenia, uviedla dnes na sociálnej sieti kancelária generálneho prokurátora. Najviac zabitých a zranených detí - 550 - pripadá na Doneckú oblasť na východe Ukrajiny, nasleduje Charkovská oblasť (399), Chersonská oblasť (154) a Kyjevská oblasť (130).

10:14 Ruské útoky na obytné oblasti v najvýchodnejšej Doneckej oblasti za posledný deň zabili štyroch civilistov a šesť zranili, uviedol 29. júna guvernér Vadym Filaškin.

9:20 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 29. júnu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:59 Najmenej päť mŕtvych si vyžiadal nálet ukrajinského dronu, oznámil úradujúci gubernátor ruskej Kurskej oblasti. Ukrajinská protivzdušná obrana počas noci zostrelila nad šiestimi oblasťami krajiny všetkých desať dronov, ktorými Rusi útočili na Ukrajinu, uviedol na sociálnej sieti veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu okamžite overiť z nezávislých zdrojov.

6:54 Ukrajina zostrelila všetkých 10 ruských bezpilotných lietadiel vypustených v noci nadnes.

6:40 Bezpečnostná dohoda medzi Poľskom a Ukrajinou bude podpísaná pred summitom NATO, ktorý sa začína 9. júla.

6:14 Päť ľudí zahynulo pri požiari, ktorý vypukol v nocľahárni v ruskom meste vzdialenom približne 25 kilometrov od Moskvy. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru Tass.

6:10 Rusko protestuje proti plánom Japonska usporiadať v júli na ostrove Hokkaido vojenské cvičenia s Nemeckom a Španielskom. Japonského premiéra Fumia Kišidu zároveň v piatok obvinilo z toho, že svoju krajinu stavia "na cestu nebezpečnej eskalácie", informujeme podľa agentúry Reuters.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí na svojej webstránke oznámilo, že protestnú nótu v súvislosti s manévrami zaslalo japonskému veľvyslanectvu. Tokiu v nej oznámilo, že je "kategoricky neprijateľné", aby sa zapájalo do manévrov pri pobreží ruského Ďalekého východu, obzvlášť vzhľadom na to, že sa na nich majú zúčastniť aj krajiny NATO, ktoré ležia ďaleko od tohto regiónu.

6:00 Šéf vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) Alexandr Bastrykin vyzval v piatok ruského prezidenta Vladimira Putina, aby obnovil trest smrti a zrušil súčasné moratórium na jeho vykonávanie, informujeme podľa správy agentúry AFP. "Mali by sme zvážiť zrušenie moratória na trest smrti," povedal Bastrykin na takzvanom právnickom fóre, ktoré sa koná v Petrohrade. "V niektorých prípadoch by sa mal aplikovať," dodal.

Rusko prepustilo desať ukrajinských zajatcov

"Podarilo sa nám vrátiť ďalších desať našich ľudí z ruského zajatia," napísal Zelenskyj na sieti Telegram. V príspevku uviedol aj mená oslobodených zajatcov, medzi ktorými boli dvaja kňazi gréckokatolíckej cirkvi a krymsko-tatársky politik. Niektorí z prepustených zajatcov boli zadržiavaní už od roku 2017. Piati väzni boli zadržaní v Bielorusku na základe obvinení z napomáhania ukrajinskej armáde, ktorej údajne poskytovali informácie o pohybe ruských jednotiek.

Zelenskyj informoval, že všetci desiati väzni boli prepustení a sú späť na Ukrajine. V závere svojho príspevku vyzdvihol úsilie Vatikánu o návrat ukrajinských zajatcov. Rusko a Ukrajina si počas dvojročného konfliktu vymenili stovky väzňov, zvyčajne v rámci výmeny jeden za jedného, ale prepustenie civilných zajatcov je zriedkavejšie, zdôrazňuje AFP. V utorok ruské ministerstvo obrany informovalo, že Rusko a Ukrajina si vymenili 90 vojnových zajatcov. Výmena sa údajne uskutočnila za sprostredkovania Spojených arabských emirátov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu