Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

MIMORIADNY ONLINE Pri ostreľovaní v Doneckej oblasti utrpelo zranenia 5 humanitárnych pracovníkov z Litvy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA – Päť litovských humanitárnych pracovníkov utrpelo zranenia pri ostreľovaní v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Pod paľbou sa ocitli v pondelok, a to práve v čase, keď doručovali humanitárnu pomoc ukrajinským vojakom. Oznámili to v stredu ich kolegovia, ako aj litovský minister obrany Laurynas Kasčiúnas. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 849 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:01 Ministri zahraničných vecí Poľska, Turecka a Rumunska sa na spoločnom stretnutí zhodli, že Severoatlantická aliancia (NATO) by mala investovať do bezpečnosti svojho východného krídla, citovala v stredu agentúra PAP poľského ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského.

21:43 Litva plánuje vyčleniť aspoň 0,25 % svojho HDP na podporu ukrajinskej bezpečnosti, obrany.

20:50 Útok ruského bezpilotného lietadla na Cherson zranil 5 ľudí vrátane detí.

19:13 Deväť zo 14 vozňov osobného vlaku smerujúceho z ruského mesta Vorkuta do Novorossijska sa v stredu vykoľajilo v Komijskej republike ležiacej za severným polárnym kruhom.

18:00 Prieskum ukazuje, že 33 % Ukrajincov si myslí, že Ukrajina sa uberá „správnym smerom“, 47 % nesúhlasí.

17:39 Päť litovských humanitárnych pracovníkov utrpelo zranenia pri ostreľovaní v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Pod paľbou sa ocitli v pondelok, a to práve v čase, keď doručovali humanitárnu pomoc ukrajinským vojakom. Oznámili to v stredu ich kolegovia, ako aj litovský minister obrany Laurynas Kasčiúnas. Kasčiúnas spresnil, že pätica je v stabilizovanom stave hospitalizovaná v meste Dnipro. Podľa vyjadrenia ich kolegu sa Litovčania dostali pod paľbu v pondelok v meste Pokrovsk, keď autom viezli zásielku humanitárnej pomoci.

17:16 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že odobralo akreditáciu vedúcej pobočky rakúskeho verejnoprávneho telerozhlasu ORF Carole Schneiderovej a vyzvalo ju, aby opustila krajinu. Tento krok je reakciou na to, že Viedeň odobrala akreditáciu spravodajkyni agentúry TASS Arine Daviďanovej.

16:52 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas svojej stredajšej návštevy vojakov na frontovej línii v Doneckej oblasti kritizoval istých členov vlády za nedostatočné plnenie svojich povinností.

16:34 Členské štáty Európskej únie v stredu schválili balík sankcií proti Bielorusku. Zamerané sú na to, aby nebolo možné prostredníctvom Bieloruska obchádzať sankcie zavedené voči Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatov a belgické predsedníctvo v Rade EÚ.

15:42 Ukrajinské mesto Chasiv Jar bolo vojnou takmer úplne zrovnané so zemou.

14:18 Kremeľ v stredu označil za absurdné zatykače, ktoré vydal Medzinárodný trestný sú (ICC) na bývalého ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova.

14:13 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v stredu kritizoval rozhodnutie Ruska zablokovať prístup k desiatkam európskych médií. Išlo o odvetu za podobný zákaz, ktorý v máji Brusel uvalil voči ruským spravodajským webom.

13:17 Prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil 26. júna Doneckú oblasť spolu s novovymenovaným veliteľom spoločných síl ukrajinských ozbrojených síl brigádnym generálom Andrijom Hnatovom.

13:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal v stredu rozhodnutie schváliť Rutteho za budúceho generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie. Kremeľ v reakcii uviedol, že vymenovanie Rutteho do funkcie nič nezmení a Rusko stále vníma NATO ako nepriateľa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

11:23 Vyriešenie konfliktu na Ukrajine je v záujme Poľska i Číny, keďže by to vydláždilo cestu k opätovnému nastoleniu slobody medzinárodného obchodu. Vyhlásil to v stredu poľský prezident Andrzej Duda počas návštevy v Číne. TASR o tom informuje podľa správy agentúry PAP. Duda otvoril svojim príhovorom v posledný deň svojej návštevy poľsko-čínske ekonomické fórum v Šanghaji.

10:36 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu oznámil, že navštívil vojakov na frontovej línii v Doneckej oblasti. S veliteľmi diskutoval o vojenskej a humanitárnej situácii, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

9:09 Bývalá rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová, ktorá žije v Rusku, sa cíti byť očierňovaná, zatiaľ čo v jej vlasti pokračuje ruský špionážny škandál. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy tlačovej agentúry AFP.

9:02 V dôsledku ukrajinského ostreľovania bolo zničené radiačné kontrolné stanovište v obci Velyka Znamianka v Záporožskej oblasti, oznámil v stredu Ruskom dosadený manažment Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

8:36 Ruský raketový útok zasiahol v noci na stredu civilnú infraštruktúru v meste Odesa na juhu Ukrajiny. Uviedol to gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

7:26 Severokórejskí vojaci bojujúci na Ukrajine by boli "potravou pre delá", tvrdí Pentagón.  "Myslím si, že keby som bol vedením severokórejského vojenského personálu, spochybnil by som... vyslanie svojich síl, aby sa stali potravou pre delá v nezákonnej vojne proti Ukrajine."

6:28 Ministerstvo obrany nakúpilo plastové fľaše pre armádu za trojnásobok trhovej ceny, zistilo vyšetrovanie. Štátny logistický operátor (DOT) len v roku 2024 minul na 153 000 fliaš viac ako 54 miliónov hrivien (1,3 milióna USD).

6:27 Ukrajina požaduje vydanie podozrivých z pokusu o atentát na kazašského novinára. Generálna prokuratúra žiada o vydanie dvoch podozrivých obvinených z pokusu o atentát na kazašského aktivistu Aidosa Sadykova.

6:26 Popredná bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna v utorok odsúdila predĺženie väzby pre rímskokatolíckeho kňaza Andrzeja Juchniewicza. Toho úrady uväznili po tom, ako vo svojom príspevku na sociálnej sieti zverejnil ukrajinskú vlajku. Podľa správy agentúry AP informuje TASR.

Ruský minister obrany varoval šéfa Pentagonu kvôli dodávkam zbraní Ukrajine

Ruský minister obrany Andrej Belousov v utorkovom telefonáte varoval amerického ministra obrany Lloyda Austina pred nebezpečenstvom spojeným s americkými dodávkami zbraní Ukrajine, proti ktorej vedie Rusko od februárovej invázie v roku 2022 vojnu. Podľa agentúry Reuters o tom dnes informovalo ruské ministerstvo obrany. Ministri obrany Ruska a USA spolu rokovali prvýkrát od marca 2023. Pentagon už skôr uviedol, že iniciatíva vzišla z Austinovej strany a jednou z tém rozhovoru bol význam udržania otvorených komunikačných kanálov.

Minister Belousov "zdôraznil nebezpečenstvo ďalšej eskalácie situácie v súvislosti s pokračujúcimi dodávkami amerických zbraní ukrajinským ozbrojeným silám", uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. Vzťahy medzi USA a Ruskom sú na najnižšej úrovni od konca studenej vojny v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. Spojené štáty nedávno Ukrajine povolili používať nimi dodané zbrane kdekoľvek v prihraničných regiónoch Ruska, odkiaľ ruská armáda útočí na ukrajinské územie.

Ak Západ podcení odhodlanie Ruska, môže to mať tragické následky

Rusko je podľa Riabkova pripravené presadiť si svoje záujmy v akejkoľvek situácii. "Nechcem si ani predstaviť, že by sa toto podcenenie mohlo stať tragickým a osudným," uviedol s presvedčením, že Západ si "vybral" konfrontáciu s jadrovou mocnosťou. "Na to sa dá reagovať rôznymi spôsobmi - rétorickými aj praktickými. Máme prostriedky na to, aby sme Západu odovzdali signály v oblasti jadrového odstrašovania, a to aj v prípade, že naši protivníci nebudú ochotní viesť triezvy dialóg," povedal ruský diplomat. Súčasne zdôraznil, že by sa nemalo podceňovať nebezpečenstvo, že Západ môže "urobiť chybu", pričom Moskva sa jej podľa neho bude snažiť vyvarovať. 

Šéf Kremľa Vladimir Putin nedávno zopakoval, že zvažuje prehodnotenie jadrovej doktríny Ruska. Súčasná stanovuje, že Moskva môže použiť jadrové zbrane len v dvoch prípadoch – pri jadrovom útoku na Rusko alebo pri útoku konvenčnými zbraňami, ktorý by ohrozoval samotnú existenciu krajiny. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu Putin viackrát pohrozil, že Moskva by mohla v prípade mimoriadnych okolností na svoju obranu použiť jadrové zbrane. Rusko zároveň obviňuje západné krajiny, že tlačia svet do jadrovej konfrontácie, pretože poskytujú Ukrajine zbrane v hodnote miliárd dolárov a niektoré z nich sa používajú pri útokoch na ruskom území. Rusko a Spojené štáty vlastnia spolu približne 90 percent všetkých nukleárnych zbraní na svete. Rusko podľa expertov disponuje najväčšími zásobami jadrových zbraní - má vyše 5500 jadrových hlavíc.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu