Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

MIMORIADNY ONLINE Ďalší balík sankcií proti Rusku je schválený! Podľa Kremľa je neúčinný a poškodzuje len Európsku úniu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo, Getty Images)

MOSKVA - Pri ukrajinskom vzdušnom útoku v Sevastopole na Krymskom polostrove zahynuli najmenej štyria ľudia a na 150 ľudí bolo zranených. Podľa agentúry Interfax to dnes uviedol Moskvou dosadený gubernátor mesta Michail Razvožajev, ktorý pôvodne hovoril o piatich obetiach. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že Ukrajina pri útoku odpálila päť riadených striel dlhého doletu ATACMS, z ktorých štyri boli zostrelené a piata explodovala vo vzduchu. Rezort obrany následne zo zodpovednosti za útok obvinil primárne Spojené štáty, ktoré strely ATACMS Ukrajine dodali. Kyjev ani Washington sa zatiaľ nevyjadrili. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 851

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 851 (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:41 Česko a Argentína podporujú ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v boji proti brutálnej ruskej agresii. Rovnako uznávajú právo Izraela brániť sa proti terorizmu. Po dnešnom večernom rokovaní s českým náprotivkom Petrom Pavlom v Prahe to na briefingu povedal argentínsky prezident Javier Milei.

20:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vymenoval brigádneho generála Andrija Hnatova za veliteľa Spojených síl Ozbrojených síl Ukrajiny. Hnatov vo funkcii vystriedal generálporučíka Jurija Sodoľa, informovala agentúra Reuters.

Zelenskyj svoje rozhodnutie oznámil prostredníctvom videopríhovoru k občanom, ktoré od začiatku vojny rozpútanej Ruskom máva každý deň. Jeho rozhodnutie v tejto veci nasledovalo po sérii medializovaných správ o Sodoľových zlyhaniach.

20:07 Spojené štáty sa v pondelok ohradili proti tvrdeniu Ruska, ktoré im pripísalo zodpovednosť za ukrajinský útok na anektovaný Krymský polostrov. Ukrajina podľa USA prijíma vlastné rozhodnutia o cieľoch svojich útokov, informuje o tom agentúra Reuters.

19:47 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) v pondelok informoval o vyslaní nového veľvyslanca SR na Ukrajinu. Bude ním doterajší veľvyslanec s osobitným poslaním pre Ukrajinu Pavel Vízdal. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

19:22 Nové protiruské sankcie, ktoré schválila Európska únia (EÚ), sú neúčinné a v skutočnosti len opäť poškodzujú samotný európsky blok, vyhlásilo v pondelok ruské ministerstvo zahraničných vecí v Moskve. Informuje o tom agentúra DPA.

Západ neprihliada na vlastné ekonomické záujmy a prosperitu ľudí v EÚ, uviedol námestník ministra zahraničných vecí Alexander Gruško v Moskve. Rusko očakáva v tomto roku hospodársky rast na úrovni vyše troch percent, čo je napríklad v porovnaní s Nemeckom viac ako desaťnásobok, poznamenal. "Cieľom sankcií bolo udusiť ruskú ekonomiku a zničiť spoločenskú súdržnosť. EÚ dosiahla pravý opak," dodal Gruško, ktorý zároveň varoval pred opätovným nárastom cien energií v EÚ.

18:57 Štrnásty balík sankcií EÚ proti Rusku, ktorý bol v pondelok odobrený Radou EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu, nepoškodí záujmy Slovenska. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Marek Eštok po skončení rokovaní.

18:45 Na obmedzení pohybu ruských diplomatov v schengenskom priestore zatiaľ nie je zhoda členských krajín EÚ. Po rokovaní šéfov diplomacie štátov EÚ v Luxemburgu to v pondelok povedal Jan Lipavský, minister zahraničných vecí Českej republiky, ktorá toto opatrenia navrhla zaradiť do balíka sankcií proti Rusku. Lipavský však dodal, že boj nevzdáva a návrh bude ďalej presadzovať.

18:00 Ukrajina sama rozhoduje o cieľoch svojich útokov, uviedol dnes Pentagon. Reagoval tak na vyjadrenie Kremľa, ktorý Spojené štáty obvinil z podielu na nedeľňajšom ukrajinskom údere na Ruskom anektovaný polostrov Krym, pri ktorom podľa ruských úradov zomreli štyria ľudia a 151 ich bolo zranených. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil novému šéfovi Správy štátnej bezpečnosti Ukrajiny, aby "vyčistil" jej rady od ľudí, ktorí ju diskreditujú. Stalo sa tak po tom, ako boli dvaja jej dôstojníci obvinení zo sprisahania s cieľom zavraždiť vysokých ukrajinských predstaviteľov. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry Reuters.

16:27 Európska únia (EÚ) schválila plán na uvoľnenie prvej časti ziskov zo zmrazených ruských aktív na financovanie vojenskej pomoci Ukrajine, čím súčasne obišla námietky Maďarska, uviedli v pondelok pre agentúru Reuters nemenované diplomatické zdroje.

15:28 Ukrajina v pondelok opäť obvinila Rusko zo zintenzívnenia útokov s použitím zakázaných nebezpečných chemikálií vrátane slzotvorného plynu, informovala agentúra AFP. Ukrajinská armáda pritom upozornila, že použitie chemických zbraní alebo chemických látok, ktoré sú určené na potláčanie nepokojov, je vo vojne zakázané a predstavuje porušenie Dohovoru o zákaze vývoja, výroby, skladovania a použitia chemických zbraní a o ich ničení (CIAC). Moskva tento dohovor ratifikovala.

14:28 Najmenej štyria ľudia zahynuli a 34 bolo zranených po útoku ruskou balistickou raketou na mesto Pokrovsk v Doneckej oblasti, uviedol 24. júna gubernátor Vadym Filaškin. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

13:19 Pri ruskom útoku na Toretsk v Doneckej oblasti zahynula 63-ročná žena.

12:39 Rusko začalo prehodnocovať svoju jadrovú doktrínu s cieľom dať ju do súladu so súčasnou realitou, uviedol v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s odvolaním sa na vyjadrenia ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

12:28 Ukrajina by mohla dostať prvú splátku z výnosov zo zmrazených ruských fondov v hodnote 1,4 miliardy eur už na budúci týždeň. Uviedol to v pondelok vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, podľa ktorého Európska únia (EÚ) našla spôsob, ako využiť výnosy z ruských aktív na pomoc Ukrajine napriek blokáde Maďarska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

12:08 Kremeľ v pondelok pripísal Spojeným štátom zodpovednosť za ukrajinský útok raketami ATACMS na anektovaný Krymský polostrov. Vyžiadal si štyri obete vrátane dvoch detí a ďalších 151 osôb utrpelo zranenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil útok na Sevastopol za "absolútne barbarský". Moskva bude podľa jeho slov reagovať na účasť Washingtonu na tomto údere. Peskov novinárom navrhol, aby sa opýtali v Európe a Spojených štátov, prečo sa ich vlády podieľajú na zabíjaní detí.

11:04 Následky raketového útoku na Odesu.

Viac o téme: RuskoKrymský polostrovVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu