Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinci a Rusi uvádzajú, že si navzájom zostrelili niekoľko dronov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA/KYJEV - Ukrajinská protivzdušná obrana spolu s dobrovoľníkmi v noci na dnes zostrelila deväť z 13 ruských dronov, a to nad štyrmi oblasťami prevažne na východe krajiny. S odvolaním sa na tvrdenia ukrajinského letectva o tom dnes informovala agentúra Reuters. Ruské úrady neskôr uviedli, že ich protivzdušná obrana zničila tri ukrajinské drony nad Severným Osetskom, kde išlo podľa médií o prvý takýto útok. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 835

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 835 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:47 Český minister obrany vyjadril podporu iniciatíve vedenej Francúzskom, ale uviedol, že na rozdiel od Česka je takýto krok praktický pre Francúzsko a niektoré ďalšie krajiny vzhľadom na ich vzdialenosť od Ukrajiny.

21:04 Pri Charkove zahynul bieloruský dobrovoľník, ktorý bojoval za Ukrajinu. Osobné údaje mŕtveho bojovníka nie sú zverejnené, iba jeho volací znak - "Krakov". Vykonával bojovú misiu a padol pod ruským ostreľovaním. "Krakov" zomrel ešte v marci, no jeho smrť sa stala verejne známou až teraz. V súčasnosti je známych celkovo 63 bieloruských dobrovoľníkov zabitých pre Ukrajinu. Nie všetky ich mená sú zverejnené kvôli bezpečnosti ich príbuzných.

20:40 Americký prezident Joe Biden a šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron po sobotňajšom stretnutí v Paríži opäť ubezpečili Ukrajinu, že vo vojne s Ruskom ju budú naďalej podporovať. Obaja prezidenti hovorili aj o situácii na Blízkom východe a ekonomike, informovali agentúry AFP, DPA a Reuters.

20:10 Ruské jednotky zlyhali pri ofenzíve v Charkovskej oblasti, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom prejave 8. júna po stretnutí s vrchným veliteľom Oleksandrom Syrským.

19:23 Ukrajinský dron prenasleduje a nakoniec dostihne dvojicu pomaly sa pohybujúcich Rusov.

18:42 Kolaborantský exstarosta Kupianska v „kritickom stave“ po atentáte v Rusku. Život Hennadiiho Matsehoru, bývalého starostu mesta Kupiansk na severovýchode krajiny, sa stal terčom 7. júna v meste Stary Oskol v Belgorodskej oblasti, informoval HUR.

18:15 Niektorí farmári v Sumskej oblasti, ktorí sa rozhodujú medzi živobytím a životom, sú ochotní riskovať všetko, aby pokračovali v obrábaní pôdy, ktorá je posiata nášľapnými mínami a je vystavená ruským útokom.

17:57 Kyjev Independent hovoril s Laurentom Dupuchom, generálnym riaditeľom Ukrsibbank BNP Paribas Group, o tom, ako banka navigovala vojnu na Ukrajine a o jej plánoch do budúcnosti, ako aj o jeho pohľade na vedenie a podnikateľskú klímu na Ukrajine.

17:45 Ukrajina v sobotu ráno po prvý raz zaútočila bezpilotnými lietadlami na republiku Severné Osetsko ležiacu na juhu Ruska. Operáciu zorganizovala vojenská rozviedka GUR, povedal agentúre AFP v Kyjeve zdroj z jej prostredia. "Dnešný dronový útok na letisko v Severnom Osetsku bol špeciálnou operácia GUR," uviedol spomínaný zdroj bez ďalších podrobností.

16:55 V obci Dudčany bola okolo poludnia smrteľne zranená 60-ročná žena, povedal 8. júna regionálny guvernér Oleksandr Prokudin.

16:30 Rusko zaradilo na svoj zoznam hľadaných osôb bývalú ukrajinskú premiérku Juliju Tymošenkovú. V predmetnej databáze tamojšieho ministerstva vnútra sa ocitla pre obvinenia z nespresnených trestných činov, informuje o tom agentúra AP citujúcej ruské štátne médiá.

15:38 Rusko obmedzilo útočné operácie v severovýchodnej Charkovskej oblasti napriek tomu, že stále preskupuje jednotky v tejto oblasti a sleduje ďalší postup, povedal 8. júna Oleh Syniehubov.

15:18 Medzinárodná šachová federácia (FIDE) zbavila na dva roky členstva Ruskej šachovej federácie (RCF). Rozhodla o tom Etická komisia. Bolo to spôsobené tým, že RCF zaradilo do svojho členstva šachové kluby z okupovaných ukrajinských území - Krym, Doneck, Luhansk, Záporoží a Chersonský región - a organizovalo tam súťaže, ako aj nerešpektovalo „politickú neutralitu“.

14:40 Video, na ktorom ukrajinský Jak-52 letí, aby zachytil ruský dron, sa stalo virálnym na sociálnych sieťach. Ukrajinský Jak-52 s guľometom na palube spadol na oblohe nad Mykolajivskou oblasťou do objektívu ruského prieskumného bezpilotného lietadla Zala. Lietadlo sa používa na zachytávanie dronov.

14:05 Najmenej 27 mŕtvych si údajne v noci na sobotu vyžiadali ukrajinské útoky na Ruskom okupovaných častiach Luhanskej a Chersonskej oblasti. Tvrdia to tamojší ruskí predstavitelia, uvádza agentúra AP.

13:33 Rusko zostáva kľúčovým hráčom vo svetovom obchode aj v čase stupňujúcich sa západných sankcií. Vyhlásil to v piatok (7. 6.) ruský prezident Vladimir Putin. Približne tri štvrtiny zahraničného obchodu sa teraz uskutočňujú s krajinami, ktoré sú priateľské voči Rusku, povedal Putin na 27. ročníku Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra.Informuje správa agentúr Reuters a DPA.

13:25 Ruské ministerstvo obrany 8. júna tvrdilo, že protivzdušná obrana v juhoruskej republike Severné Osetsko-Alania zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlo.

12:35 Stoltenberg opustil plán päťročného fondu vojenskej pomoci pre Ukrajinu kvôli odmietnutiu členov NATO, citovala agentúra Bloomberg zdroje. Generálny tajomník navrhol plán poslať Ukrajine 100 miliárd dolárov počas 5 rokov, spojenci však spochybnili jeho životaschopnosť a nechceli prideliť nové prostriedky.

12:00 Šéf správy ukrajinskej Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak povedal, že nočný útok poškodil obchodné aj obytné budovy a tiež elektrické vedenie. Podrobnosti o škodách v ostatných oblastiach neboli bezprostredne známe.

11:35 Britský minister zahraničných vecí David Cameron uskutočnil videohovor s niekým, kto sa vydával za bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, informovala BBC a ďalšie médiá 7. júna s odvolaním sa na komentáre ministerstva zahraničných vecí Spojeného kráľovstva.

10:41 Premiér Robert Fico (Smer-SD) využil dnešné voľby do Európskeho parlamentu (EP) na kritiku západných krajín za to, že súhlasili, aby Ukrajina používala ich zbrane na útoky na Rusko. V príspevku na sociálnej sieti Fico tvrdil, že veľké demokracie si neželajú mier, ale eskaláciu napätia s Ruskom. Predseda slovenskej vlády, ktorý sa zotavuje zo strelných poranení po atentáte z polovice mája, uviedol, že volil v nemocnici.

10:00 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 8. júnu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:00 Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na sobotu nad štyrmi oblasťami krajiny zostrelila deväť z 13 ruských dronov, uviedli v sobotu ukrajinské vzdušné sily. Informuje agentúra Reuters.

8:45 Ruské sily zaútočili 7. júna na šesť pohraničných oblastí a osád Sumskej oblasti, pričom 14-krát vystrelili a spôsobili najmenej 54 výbuchov, informovala vojenská správa Sumskej oblasti.

7:45 Médiá: Výbuchy hlásené na okupovanom Kryme. Cez Sevastopol na okupovanom Kryme bolo v noci 8. júna počuť výbuchy, informoval telegramový kanál Crimean Wind.

6:45 Česká republika by aj tento rok mohla vycvičiť 4000 ukrajinských vojakov na českom území. V rozhovore s ČTK to povedala ministerka obrany Jana Černochová (ODS).

6:00 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok uviedol, že chce v nasledujúcich dňoch "doriešiť" vytvorenie koalície vojenských inštruktorov pre Ukrajinu. Informuje správa agentúry AFP.

Devätnásť ľudí zahynulo

"Po bombardovaní obce Sadove kyjevskými bojovníkmi bol zničený obchod s veľkým počtom návštevníkov a zamestnancov. Devätnásť ľudí zahynulo a päť ďalších je zranených," napísal na sieti Telegram Vladimir Saľdo, Moskvou dosadený gubernátor oblasti.

Informácie bezprostredne nebolo možné nezávisle overiť, píše Reuters. Ukrajinské jednotky koncom roka 2022 znovu dobyli rozsiahle územia Chersonskej oblasti, jej ďalšie časti sú však stále v rukách ruských síl. Chersonská oblasť leží na juhu Ukrajiny a pred vojnou tam žilo viac ako jeden milión obyvateľov.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu