Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Príbeh skutočného stroskotanca: Muž prežil na lodi viac ako rok! Jeho príbeh však rýchlo nabral TEMNÝ spád

(Zdroj: Profimedia)

MEXIKO – Jose Salvador Alvarenga sa v roku 2012 vydal na lov žralokov. To, čo malo byť vzrušujúcou výpravou, sa však rýchlo zmenilo na boj o život. Muž totiž prežil 438 dní na lodi. V roku 2014 ho vychudnutého a vysileného našli na atole Ebon na Marshallových ostrovoch. Po svojom návrate však čelil obvineniam z kanibalizmu.

Jose Salvador Alvarenga mal 35 rokov, keď sa v decembri 2012 vydal z Mexika na expedíciu na lov žralokov. Jeho lodi zlyhal motor, a tak spolu so svojím 22-ročným spoločníkom Ezekiel Cordoba uviazol v Tichom oceáne. Alvarenga sa stal celosvetovou senzáciou, keď ho v januári 2014 našli vysileného a vychudnutého na atole Ebon na Marshallových ostrovoch, vzdialenom súostroví uprostred Tichého oceánu. Bolo to 438 dní po tom, čo sa s Cordobou vydali na dvojdňový rybársky výlet. Zastihla ich prudká búrka, keď sa nasledujúce ráno pripravovali na návrat do prístavu.

To, ako sa mu podarilo prežiť, však vyvolalo množstvo otázok. Alvarenga dokonca podstúpil psychologické vyšetrenie a test na detektore lži. „Vypočuli sme si príbeh pána Alvarengu a dospeli sme k záveru, že okrem toho, že je epický, je aj stopercentne pravdivý,“ povedal v roku 2014 Jeffrey Masonek, vedúci advokátskej kancelárie Masonek, informuje denník Daily Star. Čoskoro medzi vydavateľmi vypukla vojna o práva na Alvarengove memoáre.

Muž tvrdil, že sa mu podarilo prežiť vďaka lovu rýb, korytnačiek a vtákov. Keď nemal k dispozícii dažďovú vodu, pil korytnačiu krv a vlastný moč. „Každý deň bol rovnaký, len more. Nič viac som nevidel. More a moju loď. Netušil som, aký je dátum, ale viem, že bolo 21. decembra 2012, keď sme odchádzali,“ uviedol Alvarenga. „Žil som z rýb, ktoré sa dali ľahko chytiť a raz som chytil malého žraloka. Poznám žraloky. Chytal som ich stále,“ dodal.

Nanešťastie, jeho spoločníkovi sa prežiť nepodarilo. Keď Alvarenga prvýkrát vystúpil na breh, stretol Cordobovu matku Anu Rosu Diazovú. Cordobova rodina bola skeptická k Alvarengovmu príbehu a v roku 2015 požadovala milión dolárov (898 065 eur) ako odškodné, pričom tvrdila, že ich milovaný Ezequiel sa stal obeťou kanibalizmu v rukách jeho spolustroskotanca. Alvarengov právnik tieto tvrdenia vždy rozhodne popieral.

Viac o téme: LoďStroskotanecTichý oceánJose Salvador Alvarenga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu