Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Dunaj stúpa, Maďarsko je v strehu! Pri atómovej elekrárni platí druhý stupeň povodňovej pohotovosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Armin Weigel/dpa via AP)

BUDAPEŠŤ - Pri atómovej elektrárni v juhomaďarskom Paksi vyhlásili v sobotu druhý stupeň povodňovej pohotovosti. Ministerstvo energetiky pre agentúru MTI uviedlo, že prichádzajúca záplavová vlna na Dunaji neohrozuje bezpečnosť dodávok energie, informuje spravodajca v Budapešti.

"Prevádzkovatelia energetických sietí a energetických zariadení, ktorí zohrávajú rozhodujúcu úlohu v zásobovaní krajiny, sú patrične pripravení a pozorne sledujú povodňovú situáciu," uviedol minister energetiky Csaba Lantos. Podľa jeho vyjadrenia hasiči a vodohospodári zabezpečujú nepretržité monitorovanie hrádzí a vzdúvadiel pri elektrárni.

archívne video

Maďarsko prisľúbilo predĺženie ochrany vzdušného priestoru SR a nebude bojkotovať predsedníctvo Maďarska (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Úsek Dunaja pri Paksi by mal kulminovať v nadchádzajúcich dňoch. Hladina však pravdepodobne nedosiahne výšku pre tretí stupeň pohotovosti, pričom vodohospodári sú pripravení aj na prípadné ďalšie stúpanie hladiny. Pracovníci atómovej elektrárne odstraňujú zvýšené množstvo naplaveného dreva a spolupracujú s vodohospodármi pri zabezpečovaní nepretržitého sledovania povodňovej situácie. Dunaj má v Budapešti kulminovať v sobotu. Podľa predpovede vodohospodárov dosiahne hladina rieky zhruba 840 centimetrov, čo je o 50 centimetrov menej než pri povodni v roku 2013.

Viac o téme: PohotovosťEnergetikaMaďarskoElekráreň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu