Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Macron prijal Bidena pri Víťaznom oblúku, spoločne tam položili veniec

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron (Zdroj: TASR/AP/Ludovic Marin)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes krátko po poludní prijal pri Víťaznom oblúku v Paríži prezidenta Spojených štátov Joea Bidena, ktorý je vo Francúzsku na štátnej návšteve. Obaja lídri tam spoločne položili kvetinový veniec pri hrobe neznámeho vojaka, informujú tlačové agentúry. Prezidentov neskôr čakal obed a rokovanie, po ktorom je naplánovaná spoločná tlačová konferencia.

Macron prijal Bidena pri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Ludovic Marin)

Očakáva sa, že Macron s Bidenom budú hovoriť okrem iného o pomoci Ukrajine, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej vojenskej agresii. Témou bude asi aj situácia na Blízkom východe, kde pokračuje vojna v Pásme Gazy, ako aj prípravy na nadchádzajúci summit skupiny vyspelých ekonomík G7 v Taliansku a summit NATO v Spojených štátoch. Macrona a Bidena čaká aj večera s manželkami Bridgitte a Jill.

archívne video

Emmanuela Macrona v Prezidentskom paláci prijala Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Maarty)

Začiatok štátnej návštevy

Začiatok štátnej návštevy amerického prezidenta sa niesol v pompéznom štýle - Macron a Biden si vypočuli obe štátne hymny a spoločne s manželkami sa stretávali s najvyššie postavenými zástupcami oboch krajín. S Bidenom priletel napríklad šéf diplomacie Antony Blinken, za Francúzsko Bidena vítal napríklad premiér Gabriel Attal alebo náčelník generálneho štábu Thierry Burkhard. Pri asi polhodinovom obrade sa spoločne pozdravili a rozprávali s vojnovými veteránmi.

Biden do Francúzska priletel už v stredu, deň pred oslavami 80. výročia vylodenia v Normandii, na ktorých sa zúčastnil aj britský premiér Rishi Sunak, český prezident Petr Pavel alebo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. S tým Biden hovoril už v piatok a okrem iného sa mu ospravedlnil za niekoľkomesačné zdržanie americkej vojenskej pomoci, ktoré umožnilo Rusku dosiahnuť zisky na bojisku.

Viac o téme: Návšteva Joe BidenEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu