Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Môžete sa nakaziť rakovinou? Výskumníci bijú na poplach! Takáto je pravda

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Nová správa varuje pred nárastom rakovín súvisiacich s HPV v USA, ktoré sú spojené s nízkou zaočkovanosťou a rizikovým sexuálnym správaním. 

Rakovina sa tradične nepovažuje za prenosnú chorobu, no nová správa varuje pred nárastom nádorov spôsobených sexuálne prenosnými chorobami, ako je ľudský papilomavírus (HPV), uvádza Daily Mail.

archívne video

Vakcína proti vírusu HPV, ktorý zapríčiňuje rakovinu krčka maternice, bude od mája plne hradená zo zdravotného poistenia (Zdroj: Topky/Maarty)

Zatiaľ čo miera rakoviny pľúc, prsníka a obličiek zostáva stabilná, niektoré druhy rakoviny súvisiace s HPV rastú, ako napríklad rakovina krčka maternice u žien vo veku 30 až 34 rokov, ktorá sa medzi rokmi 2012 a 2019 zvýšila o 17,5 percenta. Rakovina úst a hrdla spôsobená HPV sa tiež zvyšuje vo všetkých vekových skupinách.

Správa Americkej asociácie pre výskum rakoviny (AACR) pripisuje nárast okrem iného aj nízkej ochote očkovať sa v USA. Iba 38 percent amerických dospievajúcich dostalo do roku 2022 aspoň jednu dávku vakcíny proti HPV, zatiaľ čo miera zaočkovanosti je výrazne vyššia v krajinách ako Spojené kráľovstvo a Austrália. „Napriek jasným dôkazom, že vakcína znižuje výskyt rakoviny krčka maternice, miera využívania vakcíny v Spojených štátoch je nízka,“ uvádza sa v správe.

2 milióny nových prípadov rakoviny

Odhaduje sa, že v roku 2024 bude v Spojených štátoch diagnostikovaných približne 2 milióny nových druhov rakoviny, z ktorých 1,2 percenta u mužov a 2,5 percenta u žien bude súvisieť s HPV. Rakovina úst a hrdla, ktorá sa od polovice 2000-tych rokov zvyšuje o približne 1 percento ročne, sa tiež pripisuje HPV. Niektorí lekári sa domnievajú, že nárast súvisí s rizikovejším sexuálnym správaním vrátane orálneho sexu, ktorý sa mohol po pandémii zvýšiť.

Viac o téme: RakovinaPapilomavírusHPV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu