Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Informovať o témach, ktorých by sa mohli týkať zmeny v dohode o obrannej spolupráci s USA, je predčasné

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany (MO) SR považuje v súčasnosti za predčasné informovať o konkrétnych témach, ktorých by sa mohli týkať možné zmeny v dohode o obrannej spolupráci SR s USA (DCA). Ako zdôvodnilo, Slovensko si za posledné mesiace v téme zmien v rámci zmluvy vybudovalo určitú pozíciu, ktorú nechce v rámci rokovacích procesov ohroziť. Uviedli to z tlačového oddelenia rezortu.

"MO SR nepristupuje k zmene zmluvného rámca DCA ľahkovážne. Amerických partnerov sme korektne informovali, že s niektorými časťami DCA a ich následnou praktickou interpretáciou nie sme spokojní. Americká strana je zároveň o zmenách ochotná rokovať," skonštatoval rezort.

archívne video

Poslanci SaS podali trestné oznámenie kvôli vyhrážkam, opozícia podľa nich burcuje ľudí k nenávisti (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) po nástupe do funkcie informoval, že dohodu o obrannej spolupráci s USA (DCA) uzavretú v roku 2022 bude nutné upraviť. Zmluvu vtedy označil za nešťastne naformulovanú.

Dohoda upravuje napríklad využitie vojenských letísk Malacky-Kuchyňa a Sliač americkými ozbrojenými silami. Mala by platiť desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou.

Viac o téme: Ministerstvo obrany SRDohoda o obrannej spolupráci s USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu