Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Americká armáda zničila plavidlá húsíov v Červenom mori: Predstavovali hrozbu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Instagram/lorenprom)

WASHINGTON - Americké sily počas uplynulých 24 hodín zničili v Červenom mori tri bezposádkové plavidlá jemenských povstalcov húsíov, uviedlo v noci na pondelok ústredné velenie americkej armády (CENTCOM). Informuje správa agentúry Reuters.

"Bolo zistené, že plavidlá predstavovali bezprostrednú hrozbu pre americké a koaličné sily a obchodné plavidlá v regióne. Tieto akcie boli prijaté s cieľom chrániť slobodu plavby a zvýšiť bezpečnosť a ochranu medzinárodných vôd," uviedlo CENTCOM v príspevku na sieti X.

archívne video

Na Slovensku bude prebiehať medzinárodné cvičenie Triglav zamerané na boj proti chemickým, biologickým, rádioaktívnym a jadrovým hrozbám (CBRN) na slovensko-ukrajinskej hranici (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Armáda Spojených štátov ďalej vyhlásila, že toto pokračujúce zlomyseľné a bezohľadné správanie Iránom podporovaných húsíov ohrozuje stabilitu regiónu a ohrozuje životy námorníkov v Červenom mori a Adenskom zálive.

Húsíjské milície útočia na lode

Húsíjské milície od vlaňajšieho novembra útočia na lode vo vodách pri pobreží Jemenu, aby takto - podľa vlastných slov - vyjadrili solidaritu s Palestínčanmi, ktorí v Pásme Gazy od októbra 2023 čelia ofenzíve izraelskej armády.

Útoky jemenských povstalcov narušili globálnu lodnú dopravu a prinútili niektoré veľké prepravné firmy, aby svoje lode posielali na dlhšie a drahšie trasy okolo južného cípu Afriky. Podnietili tiež obavy, že vojna v Pásme Gaze by sa mohla rozšíriť a destabilizovať celý región.

Viac o téme: ArmádaHrozbaUSAČervené moreHúsíi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu