Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

USA v obavách! Niekoľko svojich základní v Európe uviedli do stavu zvýšenej pohotovosti

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Niekoľko amerických vojenských základní v Európe bolo cez víkend pre obavy z teroristických útokov uvedených do stavu zvýšenej pohotovosti. Informuje stanica CNN a ABC News.

Pentagón vyhlásil na týchto základniach štvrtý z piatich stupňov ohrozenia Charlie, ktorý znamená bezprostrednú hrozbu terorizmu. Uplatňuje sa, keď dôjde k incidentu alebo ak sú k dispozícii informácie o vysokej pravdepodobnosti teroristických útokov alebo že ich cieľom je vojenský personál alebo vojenské objekty. Nad ním je už len stupeň delta.

archívne video

Do roku 2030 plánujeme navýšiť zdroje, ktoré budú plynúť do SAV o 310 miliónov eur, uviedol Kmec (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Zvýšenie úrovne ochrany sa týka aj základne v Stuttgarte, kde sídli velenie americkej armády v Európe (USEUCOM). Podľa portálu Stars & Stripes dostali pokyny na zvýšenie úrovne ochrany i ďalšie americké základne v Nemecku, vrátane leteckej základne Ramstein, ako aj základne v Rumunsku a Bulharsku. Úroveň ochrany bola zvýšená aj na leteckej základni Aviano v Taliansku.

Armáda dostala avízo

Jeden z amerických predstaviteľov, pôsobiaci na základni v Európe, pre CNN uviedol, že takúto úroveň ohrozenia nebola vyhlásená "najmenej desať rokov". Zvyčajne to podľa neho znamená, že armáda dostala avízo o "aktívnej a dôveryhodnej" hrozbe.

Hovorca USEUCOM Dan Day sa pre CNN odmietol vyjadriť k zvýšenému stupňu ochrany základní. Uviedol, že USEUCOM "neustále vyhodnocuje mnohé faktory, ktoré ovplyvňujú bezpečnosť amerického vojenského personálu v zahraničí" a v rámci toho prijíma opatrenia na jej zaistenie.

Nie je známe, na základe akých informácii bola sprísnená ochrana amerických vojenských objektov v Európe. Možným terčom teroristických útokov by však mohli byť blížiace sa letné olympijské hry v Paríži a alebo prebiehajúce majstrovstvá Európy vo futbale v Nemecku.

Viac o téme: BezpečnosťútokyObavyUSATerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu