Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

HISTORICKÝ zvrat! Prvý prieskum po 14 rokoch, v ktorom Orbán prehral: Maďarov hnevá DRAHOTA

Maďarský politik Péter Magyar a premiér Viktor Orbán Začiatok konca? Zobraziť galériu (2)
Maďarský politik Péter Magyar a premiér Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - V Maďarsku sa politická scéna začína meniť, keď nová opozičná strana Rešpekt a sloboda (Tisza), vedená Péterom Magyarom, získava na sile a predbieha vládnuci Fidesz v prieskumoch medzi rozhodnutými voličmi. Prvýkrát od roku 2010 stráca strana premiéra Viktora Orbána vedúce postavenie, hoci keď sa zohľadní celá populácia, Fidesz si stále udržuje mierny náskok, ktorý sa však zmenšuje.

Prieskum z budapeštianskej organizácie 21 Research Center ukazuje, že Tiszu podporuje 42 % rozhodnutých voličov, čím mierne prekonáva Fidesz. Celkový obraz je však stále v prospech Orbánovej strany, ktorá má podporu 29 % voličov v celej krajine, hoci jej náskok sa zmenšuje. Parlamentné voľby sú naplánované na začiatok roka 2026, čo môže priniesť ďalšie zmeny na politickej scéne.

archívne video

Začalo sa rokovanie lídrov Slovenska, Srbska a Maďarska, témou je nelegálna migrácia (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Magyar je nový hráč na politickej scéne, ktorý sa objavil krátko pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu. Využil nespokojnosť ľudí s tým, že ostatné opozičné strany nedokázali čeliť Orbánovej dlhodobej vláde, ktorá trvá už štrnásť rokov. Ako bývalý člen Orbánovej administratívy teraz otvorene kritizuje premiéra, obviňuje ho z korupcie a zneužívania moci, čo mu pomáha získavať pozornosť a podporu na verejných zhromaždeniach.

Orbán, ktorý v minulosti zaujal postoj proti sovietskej prítomnosti v Maďarsku, sa v posledných rokoch zameriava na proruskú politiku, čo ho odlišuje od väčšiny lídrov v Európskej únii. Doma však čelí problémom, najmä kvôli inflácii a ekonomickým ťažkostiam, ktoré oslabujú jeho popularitu. Magyar túto situáciu využíva a získava podporu voličov nespokojných s aktuálnou vládou.

Obaja politici sa plánujú zúčastniť na podujatiach pri príležitosti výročia maďarského povstania z roku 1956. Nedávne vyjadrenie jedného z Orbánových poradcov, ktorý spochybnil, či sa Maďarsku oplatilo vzdorovať sovietskej invázii, vyvolalo ostrú kritiku. Premiér sa poradcu zastal, pričom tvrdil, že jeho slová boli nejasné, zatiaľ čo Magyar vyhlásil, že takéto vyjadrenia sú zradné.

Viac o téme: PrieskumMaďarskoViktor OrbánPéter Magyar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu