Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Zapojenie vojsk KĽDR na Ukrajine spúšťa domino efekt, OSTRÁ reakcia Litvy: NASAĎME jednotky NATO na Ukrajinu!

Minister zahraničných vecí Litvy Gabrielius Landsbergis. Satelitné snímky o prítomnosti severokórejských vojakov na ruských základniach
Minister zahraničných vecí Litvy Gabrielius Landsbergis. Satelitné snímky o prítomnosti severokórejských vojakov na ruských základniach (Zdroj: SITA/AP/Mark Schiefelbein, X/Business Insider India/Airbus)

VILNIUS/MOSKVA – Vojna na Ukrajine sa rozširuje už aj mimo regiónu. V súčasnej situácii to však platí len slovne. Vo vzduchu však visí strach a napätie. Všetko to mala rozbehnúť Severná Kórea, ktorá sa vlastným pričinením chce priamo zapojiť do konfliktu na Ukrajine. Európske krajiny sa tomu nechcú len tak prizerať a čakať, kým nebude neskoro. K iniciatíve Francúzska o nasadení vojakov sa už pridala aj Litva.

Vojna na Ukrajine už prerástla do obáv, že do konfliktu sa môžu zapojiť aj iní svetoví aktéri. Vo svetových médiách a na sociálnych sieťach sa čoraz častejšie objavujú správy, že Severná Kórea môže každú chvíľu nasadiť tisíce svojich vojakov do vojny, ktorá začala mohutnou ruskou ofenzívou dňa 24. februára 2022. 

Dvaja proti všetkým  

Ozvala sa už aj Litva. Ako jedna z pobaltských krajín, ktorá má priamu hranicu s Bieloruskom aj Ruskom (Kaliningrad), sa právom už od spustenia ruskej ofenzívy na Ukrajine obáva o svoju bezpečnosť. Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis sa koncom minulého týždňa vyjadril pre POLITICO, keď povedal, že "je čas, aby európske krajiny prehodnotili myšlienku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona rozmiestniť jednotky na Ukrajine".

Landbergis tvrdí, že pokiaľ sa potvrdia informácie, že ruské vojsko je vybavené severokórejskou muníciou a doplnené o Kimove jednotky, EÚ by mala začať uvažovať o nasadení vojsk na Ukrajine. Európski lídri sa však v tejto myšlienke nezhodujú. Zdôrazňuje to aj fakt, že po tom, ako vo februári tohto roku Macron prvýkrát tento návrh predložil, nemecký kancelár Olaf Scholz ho zmietol zo stola. "Na Ukrajine nebudú nasadené žiadne európske jednotky ani jednotky NATO," povedal.

Na stranu Nemecka sa prikláňa aj samotné NATO. Jeho šéf Mark Rutte spoločne s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom nepodnikli v tejto situácii žiadne kroky, no Austin vyhlásil, že "ak sa potvrdia správy o prítomnosti vojakov KĽDR v Rusku, v USA to vyvolá obavy".  

Západ vyčkáva 

"Som toho názoru, že výraz 'neoverené spravodajské informácie' používajú (západné krajiny) len ako ospravedlnenie, aby vo veci nekonali. Som si však istý, že správy o prítomnosti severokórejských vojsk v Rusku sa už čoskoro potvrdia. Je to skutočne tak, že KĽDR sa pridáva na stranu Ruska," povedal Riho Terhas, bývalý generál a konzervatívny estónsky europoslanec. 

Ako ďalej povedal, Rusko podľa neho nechce mobilizovať a preto využíva pomoc severokórejského vodcu. Kroky Západu hodnotí ako veľmi opatrné. 

Prvých 11-tisíc 

Video severokórejskej armády na Ďalekom východe sa objavilo na sociálnych sieťach dňa 18. októbra. Ako informuje ruský portál MK.RU., prvých 11-tisíc Kimových vojakov má byť nasadených na Ukrajine už od novembra, teda zhruba o týždeň. Správu potvrdila aj rozviedka Južnej Kórey, ktorá hlási, že "1 500 špeciálnych jednotiek sa už nachádza na ruskom Ďalekom východe, odkiaľ budú postupovať na Ukrajinu".

Ruský vojenský expert Vladimir Popov je však v tejto téme zatiaľ zdržanlivý. "Je otázne či budú v špeciálnej operácii nasadení vojaci z KĽDR. Faktom je, že ich máme možnosť využiť pri ochrane vojenských objektov a infraštruktúry. Teraz je potrebné chrániť druhú vetvu BAM - Bajkalsko-amurskú hlavnú líniu - pred ukrajinskými sabotérmi, ako aj lokality, kde skladujeme muníciu," priblížil s tým, že veľkou prekážkou okamžitého nasadenia Kimových vojsk môže byť kultúrna a hlavne jazyková bariéra. "Bežná reč je jedna vec, ale vysvetliť rôzne armádne výrazy je niečo úplne iné," dodal.  

Maximálne na Ural

Popov si myslí, že severokórejskí vojaci budú s najväčšou pravdepodobnosťou vyslaní na Ďaleký východ, do Chabarovska a ďalej na západnú Sibír, maximálne na Ural. "Nemá zmysel ich posielať ďalej. Je to rovnaké ako natrieť malý kúsok masla na príliš veľký kus chleba. Maslo si ani nevšimnete. Po výcviku pripúšťam, že dobrovoľný vojenský personál sa môže zúčastniť skutočných bojových operácií. Pre Severnú Kóreu to bude v každom prípade jedinečná skúsenosť priamo z prostredia bojov," povedal na záver. Výcvik bude podľa neho trvať najmenej šesť mesiacov. 

Viac o téme: Minister zahraničných vecíRuskoLitvaSeverná KóreaVojna na UkrajineGabrielius LandsbergisNasadenie vojakov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu