Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

KONEČNÝ verdikt pre Orbánovho kritika: Strata mandátu a podmienka...VIDEO Ako poslanec opozície urobil chybu

Maďarský opozičný politik András Fekete-Győr bol odsúdený za čin, ktorý mal spáchať na protivládnom proteste pred šiestimi rokmi.
Maďarský opozičný politik András Fekete-Győr bol odsúdený za čin, ktorý mal spáchať na protivládnom proteste pred šiestimi rokmi. (Zdroj: Facebook/Fekete-Győr András, YouTube/ Magyar Narancs)

BUDAPEŠŤ – Maďarský opozičný poslanec doplatil na svoj čin, ktorý vykonal pred niekoľkými rokmi. Tentoraz je už rozsudok súdu právoplatný. Pred dvomi rokmi vstupoval do parlamentu ako líder kandidátky politickej strany. Teraz, okrem toho, že dostal podmienku, stratil aj svoj poslanecký mandát.

Maďarský opozičný politik András Fekete-Győr vstupoval po posledných parlamentných voľbách do parlamentu ako líder strany Momentum. V súčasnosti však už prišiel o svoj poslanecký mandát. Dobehli ho činy z minulosti.

Demonštrácia v roku 2018

Ako informuje maďarský Blikk, poslanec ešte v roku 2018 hodil odistenú dymovnicu pred zátarasu, ktorú počas demonštrácie vytvorili policajné zložky. Verejnosť vtedy protestovala proti zákonu o nadčasoch. Druhým zadržaným bol v tom čase ďalší člen strany Momentum, avšak nie poslanec, Bendegúz Szarvas Koppány, ktorý bol už skôr odsúdený na dva roky za mrežami s podmienečným odkladom na tri roky. 

Prípad s opozičným poslancom sa ťahal šesť rokov. Súd prvej inštancie ešte v máji 2023 zbavil Fekete-Győra obvinení, no po odvolaní žalobcu ho druhostupňový súd odsúdil na vyššie uvedený trest. Treťostupňový súd politika napokon odsúdil s konečným právoplatným rozsudkom. Sudca na pojednávaní konštatoval, že hodená dymovnica spôsobila zasahujúcim policajtom ťažkosti s dýchaním. Tí mali počas demonštrácie chrániť budovu parlamentu na Kossuthovom námestí v Budapešti.   

Prvý prípad od roku 1989

Fekete-Győr bol odsúdený na jeden rok väzenia s podmienečným odkladom na dva roky. Maďarský politik nedostal zákaz podieľať sa na výkone vecí verejných, ale právoplatným rozsudkom prišiel o poslanecký mandát. Od zmeny režimu v roku 1989 ide v Maďarsku o prvý prípad, kedy bol poslanec zbavený mandátu za účasť na protivládnom proteste. 

"Do konca života budem hrdý, že ma odsúdili za svojvoľný čin proti skorumpovanému systému. Verdikt vo mne len potvrdzuje, že musíme bojovať proti systému. Keď príde čas na činy, budem naďalej stáť v prvom rade."

Na základe legislatívy môže Momentum po vybavovacom konaní opätovne delegovať Andrása Fekete-Győra do parlamentu. Rozhodnutie v tomto zmysle jednohlasne prijalo predstavenstvo politickej strany. 

Orbánov režim

Politik označil žalobu, ktorá bola na neho vznesená, za konceptuálne trestné konanie: "Tento prípad viac ako kedykoľvek predtým ukázal, ako fungujú politicky motivované, koncepčné trestné konania v Orbánovom režime. Ako ich (štátne) orgány naťahujú roky, v tomto prípade viac ako 6 rokov. Medzitým sa opätovne ukazuje, že ich hlavným cieľom je neustále zastrašovanie a diskreditácia politických oponentov." 

 

Sokszor halljuk a fideszesektől, hogy ők az “utcai harcosok”. De hol voltak akkor, amikor valóban ki kellett állni a...

Posted by Fekete-Győr András on Thursday, October 17, 2024

Ako ďalej pokračoval, podľa svojich slov bol Fekete-Győr odsúdený, pretože protestoval proti otroctvu, ktoré mrzačilo ľudí. "Hoci som nikomu nespôsobil žiadnu ujmu na zdraví ani materiálnu škodu, dnes ma režim odsúdil..," dodal. Tento rozsudok podľa neho vypovedá o moci úradov v Maďarsku, ktoré sú schopné odsúdiť každého, kto ide proti ich záujmom. 

Viac o téme: OdsúdenieOpozíciaMaďarskoBudapešťPolitikaKrimiMomentumAndrás Fekete-Győr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu