Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Von der Leyenová je v Albánsku! Rozšírenie zostane prioritou EÚ, uviedla

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

TIRANA – Rozšírenie Európskej únie o ďalších členov bude patriť k hlavným bodom agendy Bruselu. V úvode cesty po šiestich krajinách západného Balkánu to v stredu v Albánsku prisľúbila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Informuje agentúra AFP.

"Ubezpečujem vás, že rozšírenie zostane počas môjho ďalšieho mandátu najvyššou prioritou," povedala von der Leyenová na tlačovej konferencii s albánskym premiérom Edim Ramom. Ten zdôraznil, že neexistuje diskusia o tom, či je miesto Albánska v Európskej únii. "Budúcnosť našich detí sa musí formovať jedine v EÚ," vyhlásil.

archívne video

Ľudovít Ódor o postoji Európskeho parlamentu k návrhu rozpočtu EÚ na rok 2025 (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Šéfka EK sa na svojej štvrtej návšteve regiónu vo štvrtok presunie do Severného Macedónska a Bosny. Zavíta tiež do Kosova, Čiernej Hory a Srbska. Diskusie o rozšírení EÚ o štáty západného Balkánu trvajú už 20 rokov, pripomenula AFP. V prípade jednotlivých krajín sa situácia vyvíjala veľmi rozdielne – najďalej od členstva má Kosovo, ktoré stále neuznáva pätica krajín Únie, kým najväčší pokrok dosiahla Čierna Hora.

Počas tohto obdobia v niektorých krajinách klesla verejná podpora členstva v EÚ i politická vôľa realizovať reformy. Atmosféra sa zmenila po invázii Ruska na Ukrajinu v roku 2022, po ktorom tiež v Únii silneli snahy čeliť ruskému vplyvu na západnom Balkáne. EÚ spustila v novembri 2023 plán podpory rastu pre západný Balkán, zahŕňajúci iniciatívu s objemom šiestich miliárd eur, ktorá má byť protiváhou ekonomickému vplyvu Číny a Ruska. Platby budú spojené s reformami, najmä zladením so spoločnou zahraničnou a bezpečnostnou politikou EÚ, dodala AFP.

Viac o téme: PrioritaAlbánskoVon der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu