Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Novinári v ohrození! Stíhaní sú aj za pranie špinavých peňazí: Čo je cieľom?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) vyjadrila v stredu znepokojenie z toho, že novinári sú obviňovaní z ekonomických zločinov s cieľom potlačiť kritické spravodajstvo- Informuje správa agentúry DPA.

UNESCO vychádzalo z analýzy 120 prípadov údajných finančných trestných činov, ku ktorým došlo v rokoch 2005 až 2024, pričom väčšina sa stala v rokoch 2019 až 2022. Podľa vyjadrenia inštitúcie je celkový počet dotknutých osôb a publikácií v skutočnosti zrejme ešte podhodnotený.Organizácia OSN so sídlom v Paríži uviedla, že žurnalisti sú stíhaní napríklad na základe obvinení z vydierania, daňových únikov či prania špinavých peňazí. Táto taktika je rozšírená a narastá vo všetkých regiónoch, podotýka DPA, no najčastejšie je zaznamenávaná vo východnej Európe a Strednej Ázii.

archívne video

Oskar Dvořák odpovedá na otázky novinárov k vyjadreniam Petra Kotlára (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Toto je cieľ

Cieľom je odviesť pozornosť novinárov od ich práce a zastrašovať ich. Obzvlášť veľké riziko existuje pri spravodajcoch informujúcich o korupcii, ozrejmilo UNESCO. Organizácia tiež poukázala na to, že zásahy proti novinárom takmer výlučne vedú zástupcovia štátov. Dochádza k tomu zvyčajne v čase volebných kampaní, protestov či pri významných medzinárodných podujatiach. UNESCO zdôrazňuje, že obvinenia poškodzujú povesť novinárov aj ich publikácií a vedú k autocenzúre.

Viac o téme: NovináriZnepokojenieZločinOSNUNESCO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu