Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

NOVÁ forma boja proti TERORIZMU: Izrael by sa mal zamerať na TOTO! Bez peňazí to nepôjde, tvrdí expert

Teroristi radikálnej skupiny Hamas, ktorá má sídlo v Pásme Gazy Zobraziť galériu (2)
Teroristi radikálnej skupiny Hamas, ktorá má sídlo v Pásme Gazy (Zdroj: X/Maverick Aoko, Getty Images)

JERUZALEM – Izrael rozbehol vojnu proti teroristickým radikálnym skupinám súčasne na dvoch frontoch. Najprv zahájil bombardovanie Pásma Gazy, kde pôsobí Hamas, neskôr sa vystupňoval aj konflikt medzi izraelskou armádou (IDF) a Hizballáhom na hraniciach s Libanonom. Teroristi sú podporovaní rôznymi skupinami zvonka, pričom Izrael by sa mal podľa vojenského experta uberať inou cestou, pokiaľ chce v týchto konfliktoch skutočne zvíťaziť.

Bývalý šéf Mossadu (tajná spravodajská služba Izraela) naznačil, že Izrael by mal v boji proti Hizballáhu podniknúť iné kroky. Dr. Udi Levy tvrdí, že oslabenie teroristických skupín spočíva v zameraní sa na ich ekonomickú silu. Informuje o tom The Jerusalem Post. 

archívne video

Elitné špeciálne jednotky Hizballáhu predstavuje bezprostrednú hrozbu smerom k severnej hranici Izraela (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Vojna sa podľa bývalého šéfa Mossadu vedie na fronte s použitím ekonomickej sily, teda so spravodajskými informáciami z finančného sektora. "Týmto spôsobom sa dajú ochromiť jednotlivci, skupiny aj celé krajiny. Ako národ sme žiaľ ešte nepochopili tento veľký potenciál, preto zaostávame (za Hizballáhom) v mnohých oblastiach," uviedol Levy. 

Motivuje to obyvateľstvo

Pre Hamas (Pásmo Gazy) a Hizballáh (Libanon) je kľúčovou zložkou na upevnenie moci nielen získavanie nových bojovníkov, ale aj neobmedzené finančné toky. "Bez peňazí nemôžu v rámci svojho systému s ničím pohnúť. Nie je náhoda, že Sinwárovo telo (bývalý vodca Hamasu) našli s desiatkami tisíc šekelov (izraelská mena)," priblížil Levy s tým, že po každom raketovom útoku IDF na južný Libanon, Hizballáh poskytuje civilistom bez domova okamžitú finančnú pomoc. 

Podľa Leviho je to kľúčová úloha, ktorá motivuje obyvateľstvo chudobných a rozvojových krajín. Nie vždy musí ísť v prvom rade o vierovyznanie a presadzovanie tej ktorej náboženskej viery. "Pokiaľ odrežete (teroristom) finančné toky, nebudú môcť kopať tunely. Keď to spravíte Iránu, nebude mať ako podporovať tieto skupiny," vysvetľuje bývalý šéf Mossadu.  

NOVÁ forma boja proti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Málo iniciatívy 

Pre Hizballáh sú hlavnými finančnými zdrojmi podpora od Iránu a obchodovanie s drogami. Krajiny Perzského zálivu podporuje okrem iného aj Čína. Levy zdôraznil, že Izrael robí málo pre to, aby uspel v tejto ekonomickej vojne. Na jej vedenie je podľa neho potrebná medzinárodná spolupráca, kde absentujú aj kroky Západu.

"Zatiaľ čo sa voči Izraelu kladie veľa požiadaviek, globálne spoločenstvo nevynucuje sankcie voči Iránu, resp. Libanonu a umožňuje Hamasu pôsobiť v Európe," uviedol na záver bývalý šéf Mossadu. 

Viac o téme: MossadHizballáhHamasTerorizmusIzrael vo vojneEkonomická vojnaUdi Levy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu