Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Pozor na nový typ online podvodu: Zločinci číhajú na populárnej sociálnej sieti! Na TOTO nikdy neklikajte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA – Napriek tomu, že celý svet hovorí o podvodníkoch, ktorí sa neostýchajú ukradnúť osobné údaje či dokonca financie od kohokoľvek, mnohých šokoval nový typ podvodu. Odohráva sa na sociálnych sieťach, a to pomerne často. Na toto si dávajte veľký pozor.

Niektorí zločinci sa zamerali na nový druh podvodu – po smrti človeka zriadia na Facebooku špeciálnu skupinu, kde sú okrem fotografie zosnulého aj presné informácie o čase a mieste pohrebu. Potom na sociálnej sieti vyhľadajú príbuzných a priateľov zosnulého a po vyjadrení sústrasti im oznámia, že pohreb niekto natočí a odvysiela, aby ho v prípade, že nemôžu prísť na poslednú rozlúčku, mohli sledovať online. Pošle sa im aj odkaz na stránku, kde budú môcť pohreb sledovať a informuje ich, že za sledovanie musia zaplatiť. Pri platbe je potrebné zanechať údaje o svojej bankovej karte a prihlásiť sa do pochybné streamovacie stránky, informoval portál Fox News.  

Pozor na nový typ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Tieto informácie samozrejme putujú priamo k podvodníkom, ktorí ich môžu použiť na krádež peňazí alebo ich predaj na čiernom trhu iným podvodníkom. Nie je to však jediný spôsob, ako sa podvodníci snažia oklamať ľudí, ktorí smútia zo smrti svojich blízkych alebo priateľov. Totiž vo facebookových skupinách zverejňujú odkazy, cez ktoré sa dajú darovať peniaze rodinám zosnulých, no peniaze v skutočnosti skončia v ich vreckách.

Podľa odborníka na internetovú bezpečnosť Briana Krebsa a jeho blogu KrebsOnSecurity sa zdroj tohto podvodu ukrýva v Bangladéši. Na svedomí ho má údajne skupina s názvom apkdownloadweb, ktorá si zaregistrovala viacero domén, kde údajne môžete sledovať živé prenosy pohrebov a niektorých spoločenských udalostí, ale v podstate ide len o odkazy vytvorené s cieľom oklamať používateľov. Okrem pohrebov podvodníci využívajú aj niektoré ďalšie skutočné spoločenské udalosti (zdá sa, že terčom sú najmä používatelia z USA) a všetky podvody sú robené celkom presvedčivo.

Viac o téme: PodvodPohrebOdkazFacebook
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu