Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Komora sestier ocenila prísľub Šaška k mzdám: Apeluje však na potrebnú zmenu zákona

Kamil Šaško
Kamil Šaško (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) ocenila prísľub ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD) týkajúci sa odmeňovania sestier a pôrodných asistentiek. Potrebné je podľa nej však, aby v tejto súvislosti do konca tohto roka došlo k zmene súčasne platného zákona. Informoval viceprezident komory Lukáš Kober.

"Pokiaľ nedôjde, potom ostane verejný prísľub ministra nesplnený a mzdy sestier nedosiahnu avizovaný 9,6 percentný nárast od 1. januára 2025," upozornil Kober. SK SaPA pritom podľa neho rešpektuje aktivity odborových združení pôsobiacich v zdravotníctve smerujúce k tomu, aby bol zákon zmenený tak, aby jeho znenie zodpovedalo zneniu pred schválením konsolidačného balíka.

archívne video

Kamil Šaško sa vyjadruje po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

So znepokojením vníma rozdielny prístup vlády pri úprave rastu miezd lekárov a iných zdravotníckych profesií. "SaPA je toho názoru, že základné mzdy by mali rásť u všetkých zdravotníckych povolení v rovnakej miere, nakoľko ďalší únik zdravotníckych pracovníkov do zahraničia by znamenal zníženie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti," dodal viceprezident.

Viac o téme: ZdravotníctvoLekáriPlatySestričkyMzdyZmenaKamil Šaško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu