Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Od SMRTI herca (†41) zo Saxany uplynulo 28 rokov: Zomrel na AIDS... Blízki ho kvôli chorobe ODVRHLI!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Filmové studio Barrandov)

PRAHA - Komédia Dívka na koštěti patrí k najväčším česko-slovenským klasikám, ktoré si každoročne s obľubou pozrie množstvo divákov. Jednu z postáv si vo filme zahral aj Michal Hejný (†41), ktorý mal smutný osud. Zomrel ako 41-ročný na chorobu AIDS. Kvôli chorobe sa od neho blízki stránili!

Postava Čendy Bujnocha vo filme Dívka na koštěti spravila zo 16-ročného Michala Hejného hviezdu. Potom si zahral ešte menšie úlohy v seriáloch Třicet případů majora Zemana a Žena za pultem, no ako 32-ročný sa rozhodol emigroval do USA. Dôvodom bol okrem iného fakt, že bol gej a vtedajšia spoločnosť v jeho domovine nebola veľmi tolerantná. 

A vyzeralo to, že si žije skutočný americký sen - absolvoval slávnu hereckú školu Leeho Strasberga, dokonca sa osobne stretol s hviezdnou Barbrou Streisand. Veľký svet však priniesol aj veľké problémy. Nakazil sa chorobou AIDS, čo ho doslova odizolovalo od jeho blízkych. Kvôli vážnej diagnóze sa totiž od neho doslova odstrihli. 

Od SMRTI herca (†41)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

„Michal miloval život a ľudia vtedy veľmi netušili o nebezpečenstvách, ktoré na nich čakajú. Asi preto si z krajiny za veľkou mlákou odniesol tú hroznú chorobu. Keď sa do Prahy donieslo, že Hejný dostal AIDS, nikto zo známych sa už s ním preto nechcel stretnúť a ani ja som nemala odvahu,“ priznala pre denník Blesk Simona Stašová, ktorá od kolegu dostala list, či by za ňou nemohol prísť. 

„Odpovedala som slušne, že za mnou bohužiaľ nie, pretože čakám v sebe nový život. A nech sa na mna nehnevá. To bolo poslednýkrát, čo sme si napísali a za rok na to Michal v Amerike zomrel. Nech mu je zem ľahká,“ dodala Stašová. Michal Hejný zomrel 22. októbra 1996 v americkom štáte New York. Česť jeho pamiatke! 

Od SMRTI herca (†41)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Viac o téme: Dívka na koštětiMichal Hejný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu