Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Šokujúce vyhlásenie izraelského ministra zahraničných vecí: Šéfa OSN nazval škvrnou v dejinách!

Jisrael Kac Zobraziť galériu (2)
Jisrael Kac (Zdroj: SITA/AP Photo/Dan Balilty, File)

JERUZALEM - Izrael označil v stredu generálneho tajomníka OSN Antonia Guterresa za nežiadúcu osobu (persona non grata) a zakázal mu vstup na svoje územie, pretože "jednoznačne" neodsúdil utorkový raketový útok Iránu na Izrael. Oznámil to izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

"Nikto, kto nedokáže jednoznačne odsúdiť ohavný útok Iránu na Izrael tak, ako to spravili takmer všetky krajiny svete, si nezaslúži vkročiť na izraelskú pôdu," vyhlásil minister."Izrael bude pokračovať v obrane svojich občanov a presadzovaní svojej medzinárodnej dôstojnosti s alebo bez Antonia Guterresa," dodal šéf izraelskej diplomacie."Je to protiizraelský generálny tajomník (OSN), ktorý poskytuje podporu teroristom, sexuálnym násilníkom a vrahom," vyhlásil Kac s tým, že Guterresa si budú celé generácie pamätať ako "škvrnu v dejinách OSN".

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres.
Zobraziť galériu (2)
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres.  (Zdroj: TASR/AP/Pamela Smith)

Irán v utorok vypálil na Izrael vyše 180 rakiet po eskalácii bojov medzi Izraelom a proiránskym militantným hnutím Hizballáh v Libanone. Izraelskej protivzdušnej obrane sa podarilo veľkú časť útoku odraziť a neboli po ňom hlásené nijaké obete. Na okupovanom Západnom brehu Jordánu však šrapnel z rakety v meste Jericho zabil jedného Palestínčana.

Guterres v utorok vydal len krátke vyhlásenie, v ktorom odkazoval len na "najnovšie útoky na Blízkom východe" a odsúdil "rozširovanie konfliktu" v regióne. Kritizoval, že v ňom prichádza "k eskalácii po eskalácii". V noci na utorok aj Izrael spustil pozemnú ofenzívu do Libanonu, pripomína Reuters."Musí sa to skončiť. Potrebujeme prímerie," uviedol Guterres, ktorý opakovane vyzýva na prímerie v Pásme Gazy i Libanone.Izrael je tvrdým kritikom OSN a jeho vzťahy s medzinárodnou organizáciou sa zhoršili po vypuknutí vojny v Pásme Gazy. Vyvolal ju 7. októbra 2023 teroristický útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na južný Izrael.

 

Viac o téme: OSNIzraelAntonio GuterresJisrael Kac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu