Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Škandál poľských aeroliniek: Invalid sa musel doplaziť na toaletu! Vozíky sú zakázané

Novinár BBC Frank Gardner sa musel plaziť po špinavej podlahe.
Novinár BBC Frank Gardner sa musel plaziť po špinavej podlahe. (Zdroj: X/Frank Gardner)

LONDÝN - Neuveriteľný incident v lietadle poľskej leteckej spoločnosti LOT. Vojnový korešpondent BBC sa musel doplaziť na toaletu na palube, pretože letecká spoločnosť nepovoľuje na palube invalidné vozíky.

Frank Gardner (63) zažil ponižujúci incident počas letu do Londýna, informoval novinár BBC na Platforme X. Skúseného vojnového korešpondenta postrelili teroristi z al-Káidy v Saudskej Arábii pred 20 rokmi a odvtedy je paralyzovaný.

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

Gardner doslova napísal: „Wow! Píše sa rok 2024 a ja som sa pri spiatočnom lete z Varšavy musel len plaziť po podlahe poľskej leteckej spoločnosti LOT, aby som sa dostal na toaletu...“ Zákaz invalidného vozíka je nariadením leteckej spoločnosti. „Ak ste zdravotne postihnutí a nemôžete chodiť, je to jednoducho diskriminačné,“ pokračoval Gardner.

Zverejnil aj fotografiu, ktorá ukazuje jeho nohy ležiace na podlahe v uličke stroja. Reportér zdôraznil, že posádka bola maximálne nápomocná a ústretová. V druhom príspevku dodal: „Nie je ich chyba, je to letecká spoločnosť. S LOT už nepoletím, kým nebudú v 21. storočí.“

V utorok pre BBC Breakfast hovoril o incidente, ktorý označil za "neľudský". Bolo poburujúce, že letecká spoločnosť nemala na palube invalidný vozík, sťažoval sa Gardner. Potom znova opísal incident: „Povedal som: ‚Ako mám ísť na záchod?‘“ Ponúkaná pomoc v skutočnosti nezabrala. "Pretože je ťažké odtiahnuť niekoho na záchod," povedal Gardner. A ďalej: "Musel som sa plaziť po zadku po podlahe, ktorá nebola zvlášť čistá."

Gardner potom opäť pochválil palubný personál, najmä milého stewarda, ktorý mu podopieral nohy. Nakoniec dal leteckej spoločnosti radu: „Chlapci, nie je ťažké mať na palube invalidný vozík. Tieto veci sa poskladajú a zmestia sa do priehradky alebo skrinky nad hlavou.“
 

Viac o téme: Invalidný vozíkLetecká spoločnosťLOTFrank Gardner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu